Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Защо съм се родил? Ще се върна ли отново тук? Има ли смисъл моето съществуване?
Автор: strianakiev Категория: Технологии
Прочетен: 1010799 Постинги: 388 Коментари: 403
Постинги в блога от 22.11.2007 г.

Днес всички знаят, какво е това „ген”. Родителите говорят на децата си : „Нервен си, като баща си, но си умен, като майка си, делови си, като дядо си, домакин си като баба си”. Ясно е, че всички разбират, че поведението на детето в голямата си част е предопределено от гените, които то получава по наследство. Те му помагат да се адаптира или не в нашия свят.

 

Но нека днес да поговорим за други гени – духовните. В кабала се говори за духовния ген наречен „решимо”(мн.ч. – решимот), т.е. запис, спомен за минало състояние.

В началото той е бил изцяло слят с Твореца и е бил неограничено напълнен със светлина. Тогава цялото човечество е било Една Душа. Но след това тази Единна Душа е била разбита на много частички, искри. като место за тяхното и възниква нашия свят. Днес ние живеем в този свят, в който наслаждението е крайно и ограничено.

Нашия свят е безкрайно отдалечен от Твореца и само благодарение на записа решимо ние можем да съществуваме в условията  на нашия материален свят. 

Решимот са завити, като спирала и те постоянно и неотвратимо се развиват и с това разкриват все нови и нови желания. Ние усещаме тези желания, като свои собствени и затова желаем веднага да ги реализираме т.е. да ги изпълним с наслаждение. Схемата е известна и много проста: има желание, а това означава, че има за какво да се живее и ние бързаме да го напълним. Напълвайки го и наслаждавайки се ние вече спешно се нуждаем от следващо желание, което се генерира с помощта на решимо.

Ето така ние и бягаме от едно към друго решимо.

*****************************************************************

Смяната на решимот създава в нас усещането за движение, време и живот. Когато решимот се сменят бавно едно с друго ние започваме да изпитваме депресивни състояния, а ако новото решимо не се проявява изобщо, то тогава човека умира.

*****************************************************************

 

В решимо е записан целия път на човека до момента на раждането му и всичките му кръгообороти в живота, записана е всяка негова крачка, всяка негова мисъл, която го е довела до това състояние, в което се е намирал някога, което е било и е изчезнало.

 

Получава се, че ние сме лишени от свободна воля и целият ни живот е само отговор на изискванията на решимот?

Да на нашето земно ниво е точно така. И това се повтаря докато в един от кръгооборотите на жизнената ни спирала решимот не ни разкрият в нас качествено ново желание – желание, които самите ние не познаваме, нещо такова, което го няма в нашия свят и битува извън възможностите на нашите пет сетива. Изведнъж нещо започва да ни тегли на някъде, но ние не знаем накъде?!.Ето така в нас се разкрива желание за духовно или с други думи в нас започва да се проявява малка точка, която се нарича „точка в сърцето”. Тази точка е свързана непосредствено с Твореца. Тя Го усеща и е в постоянен диалог с Него и тогава цялата задача на човека се свежда само до развитието на тази точка т.е. да започне да я изпълва и да я увеличава, да насочи своите мисли към духовното.

От този момент ние преставаме да съществуваме само в обема на нашия свят т.е. в нашите земни желания. Ние, като, че ли се превръщаме в първата духовна степен и започваме своето истинско завръщане в Дома, към това велико и безкрайно наслаждение, което е било някога в нас и към записа, който е останал в нашата духовна памет.

Точно в този момент в нас възниква и истинската свобода на волята. Ние вече не чакаме решимот да ни привлече към себе си, ние не тичаме след тях останали без воля и разум, а по своя воля ги призоваваме в себе си. Това става възможно, защото контактувайки вече с духовното ние, като че ли се издигаме над решимот. Как да направим така, че да ускорим движението на решимот? Има само един начин: трябва да започнем да четем книги, които са написани от кабалисти – на тези от тях, които вече са постигнали духовните светове. Те са описали нашите бъдещи духовни състояния, защото те вече са изминали целия този път сами.

*****************************************************************

Четейки техните книги, ние като че ли издигаме себе си към това съвършено състояние и с това предизвикваме върху себе си въздействието на бъдещите степени. Това въздействие възбужда в нас решимо, което веднага разкрива пред нас нашата нова духовна степен. Ето по този начин четейки книгите и възбуждайки в себе си нови и нови духовни желания, ние се движим от решимо към решимо, от степен на степен и така самостоятелно се издигаме нагоре към Твореца.

*****************************************************************

Но четенето на тези материали не е самоцел. Важен е особения ефект, който съпътства изучаването на кабалистичните текстове.  Текстовете се състоят от букви- решимот, които са написани от кабалисти и съдържат в себе си точна информация за това поправено състояние, до което трябва да достигне човека, те притежават особена поправяща сила, която се нарича „ор макиф” (обкръжаваща светлина). Впрочем по-добре е да дадем думата на самите кабалисти:

 

„Изучавайки кабала, човека произнася имената на световете и съсъдите, които се отнасят към неговата душа. В отговор на това те веднага започват да светят с особена светлина, но отдалече, от вън без да влизат вътре в душата, защото тя още не е поправена. Това осветяване от вън постепенно предизвиква усещане за привлекателност и красота на духовното и по този начин го приближава до съвършенството.”

Категория: Технологии
Прочетен: 1167 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 21.01.2008 14:40
Търсене

За този блог
Автор: strianakiev
Категория: Технологии
Прочетен: 1010799
Постинги: 388
Коментари: 403
Гласове: 6736
Календар
«  Ноември, 2007  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930