Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Защо съм се родил? Ще се върна ли отново тук? Има ли смисъл моето съществуване?
Автор: strianakiev Категория: Технологии
Прочетен: 1010394 Постинги: 388 Коментари: 403
Постинги в блога от Април, 2010 г.
Семейство Петрови си пият кафето след вечеря. По едно време съпругата пита мъжа си:
- Не забелязваш ли днес нещо особено у мен?
Съпругът внимателно се вглежда и казва:
- Имаш нова прическа?
- Не!
- Нова пола?
- Не!
- Да не би да имаш рожден ден?
- Не!
- Може би, днес е годишнината от нашата сватба?
- Не! Просто исках да проверя, дали ми обръщаш внимание и си сложих противогаз.
Категория: Технологии
Прочетен: 753 Коментари: 0 Гласове: 8
19.04.2010 13:05 - Най-после....
Най-после! След 20 години преход българските ученици имат своя герой! По-точно - своята героиня!

И тази героиня не е мутреса с грамаден черен джип, нито получленоразделна кукла Барби, нито някоя горда и преуспяваща с тъпотата си блондинка, нито поредната знойна попфолк дива от породата на едрогърдестите, силиконово напращели чалгаджийски икони и мафиотски примадони.

Не. Истината е възможно най-неочакваната.

Тази героиня е учителка. Поли от Славяново.
Миловидна и лъчезарна, учителка по български език и литература, английски и информационни технологии, с три висши образования и 500 лв. заплата.
Която отмъкна (открадна, ограби) 20 000 лв. от една банка. Въоръжена с детски пистолет, купен от улична сергия за 1 лев, скрита под руса перука (светлокестенява или леко рижава), маскирана с големи слънчеви очила с бели рамки, заметнала артистичен розов шал.

Свенливите медии моментално я етикетираха като „даскалицата бандитка и грабителка, класната крадла и обирджийка”.
От интернет форумите се носят възгласите:
„Браво, маце!”, „Много яка мадама!”, „Точно така!”.
Учениците са възхитени. Същите ученици, които ненавиждат „гадното даскало”, презират „тъпите даскали”, замерят ги с помийни думи и с каквото имат под ръка, връхлитат върху тях с юмруци или за по-сигурно викат дебеловратите охранители на дебеловратите си бащи с цел вразумяване на „тъпите даскали”, на тия „дрипльовци и простакеси”.

Единственият разстроен е министърът Цвъ. Цвъ. Според когото „става страшно, щом хора с три висши обират банки”. Ако са с едно – не е страшно, ако са безграмотни добитъци – е направо желателно.

Така излиза.

Обаче излиза и още нещо:

Ако учителите ограбват банки – това е страшно и противоестествено. Но ако банките ограбват учителите (и всеки друг) – това е нормално, естествено и дори задължително.
Ако утре, вдъхновени от примера на Поли, банда аспиранти и докторанти, под научното ръководство на професори-главатари (може и академици) ограбят банка – това ще е страшно и скандално.
Но когато 20 години отношението на държавата към образованието и науката е презрително, безотговорно и грабителско – това не е страшно, нито скандално, а е прескръбен факт.

За учителката Поли тия жалки 20 000 лв. са колосална сума, но за всякоя невежествена мутра, за всеки овластен мафиот туй е цената на една „делова” закуска, на която се решават важни „държавни” дела в смисъл: „кого ще гръмнем днес”, „кого ще арестуваме утре”, „коя партия (депутат, министър, магистрат) ще си купим в петък” и „колко ще ни струва журналиста (вестника) Хикс, радиото Игрек, телевизията Зет”.

В нашата история има учители-поети, учители-писатели, учители-композитори, учители-председатели на революционни комитети, апостоли, въстаници, четници и опълченци. Достатъчно е да споменем Христо Ботев, Васил Левски, Любен Каравелов, Георги Раковски, Иван Вазов, Петко Славейков, Добри Чинтулов, Панайот Волов, Павел Бобеков, Бачо Киро, Добри Войников, Гоце Делчев, Васил Априлов, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Райна Княгиня, братя Миладинови, Панайот Пипков, Райно Попович, Паисий, Софроний, Климент Охридски, светите братя Кирил и Методий.

В последните 20 години, обаче, имаме учители-куфарни търговци, учители-таксиметрови шофьори, учители-берачи на портокали и маслини, учителки-миячки чинии в някоя гнусна кръчма, учителки-чистачки на стълбите във вашия блок, учителки-бавачки на дечицата на някоя мутра, учителки-продавачки на семки по стадионите. Това не смущава никого. Включително Цвъ. Цвъ. Защото това някак си не е страшно. Не е скандално. Не е противоестествено.
     
В последните 20 години децата припознаваха своите герои сред мутрите и техните възпевачки.
Мутрите – заради екшъна, певачките – заради фешъна. Защото виждаха в мафията онази тайна власт, която хем се противопоставя на явната, хем всъщност управлява държавата. Сега тайната власт си е напълно явна. И децата аплодират всеки, който се изправи срещу нея.

Не знам дали акцията на учителката Поли е заради отчаяние и безизходица, дали е авантюра или хазарт. Но знам, че истинският престъпник не обира банка с детски пистолет, за да си върне дълговете, не действа сам и не се прибира в къщи с градския транспорт.

Истинският престъпник не обира банки. Той ги притежава. Както притежава партии, министри, магистрати, медии. Както притежава властта. 

Не знам какво виждат децата в учителката Поли. Може би Райна Княгиня на прехода. Ако са си научили урока за Априлското въстание, разбира се.

Велислава Дърева

 
Категория: Технологии
Прочетен: 2944 Коментари: 4 Гласове: 14
Последна промяна: 19.04.2010 13:15
Британски сайт обяви, че е притежател на душите на хиляди хора, които не са прочели внимателно условията за покупка
image

Британски сайт, който продава компютърни игри, обяви, че е притежател на душите на хиляди хора, които не са прочели внимателно условията за покупка, съобщава Fox News. Компанията Game Station е актуализирала условията за покупката на игри на 1 април. Към стандартният текст е добавена “клауза за безсмъртна душа”. Според нея купувачът дава възможност на компанията да изяви претенции за душата му.

"При извършване на поръчка чрез сайта в първия ден на четвъртия месец от 2010 година след Христа, вие се съгласявате да ни даде право да изявим претенции, за периода от сега до безкрайност, за безсмъртната Ви душа" - се казва в условията.

При това собствениците на сайта отбелязват, че преди да получат право върху душата, нейния собственик трябва да потвърди в условията, че:
а) не вярва, че притежава безсмъртна душа;
б) вече я е продал на друга организация;
в) ако не искате да ни дадате такова право, моля, кликнете на линка долу, за да отмените това искане и да продължите с покупката.

Освен това, компанията е обещала малка награда за тези, които кликнат върху връзката, чрез която могат да се откажат да продадат душите си - на тях се полага ваучер от 5 лири.

Според данните на Game Station, около 7500 потребители са продали по този начин душите си. Това според компанията означава, че 88 процента от хората не четат условията за покупка в сайтовете.

От Game Station обещават на тези, които са се съгласили на съмнителната сделка, да бъде изпратено писмо с уведомление, че компанията не претендира и не е получила права върху душите им.

 
Категория: Технологии
Прочетен: 720 Коментари: 0 Гласове: 3
Много интересен филм. Опитайте може да Ви хареса...

http://www.vbox7.com/play:816ae23c
 
Категория: Технологии
Прочетен: 2558 Коментари: 0 Гласове: 4
Какъв е единственият начин съпругът ви да си спомни за годишнината от сватбата ви? - Да се ожените на рождения му ден.
Категория: Технологии
Прочетен: 623 Коментари: 0 Гласове: 2
Как разглезено богаташко момиче сменя електрическа крушка?
- Казва: „Татко, искам нов апартамент".
Категория: Технологии
Прочетен: 628 Коментари: 0 Гласове: 2
- Прочетохте ли стиховете ми? - пита млад поет редактора.
- Да. И знаете ли, сред тях има едно стихотворение, което дори и Гьоте не би могъл да напише!
- О, много ме ласкаете! А кое е това стихотворение?
- Онова, за телевизора.
Категория: Технологии
Прочетен: 1984 Коментари: 0 Гласове: 1
"Двама стари евреи седят в едно кафене в НЮ Йорк и пият чай. Пристигнал друг техен приятел и седнал с тях.
Идва серитьорът - китаец и пита на чист еврейски дали ще желаят още нещо. Новодошлият се изумил
- "Тоя китаец откъде е научил така добре иврит?"
-Шшт, смушкали го двамата, ние го лъжем , че го учим английски .."
Категория: Технологии
Прочетен: 2790 Коментари: 0 Гласове: 3
Както е известно, Хитлер бил крайно мнителен и суеверен. Един път извикал при себе си гадател и поискал да узнае бъдещето си.
- Мой фюрер, виждам в книгите си, че ще умрете в деня на голям еврейски празник!
- На кой?
- О, Мой фюрер! На който и ден да умрете, той ще стане голям еврейски празник!!!!
Категория: Технологии
Прочетен: 1217 Коментари: 0 Гласове: 2
"Един италианец и един евреин се срещат. Италианеца гордо казва:
- Ти знаеш ли, че като правиха оня ден разкопки в Рим, археолозите откриха телефонен кабел. Това показва, че по времето на римската империя сме имали телефони.
Евреина го изслушва и казва:
- А пък вчера когато правиха разкопки в Израел, археолозите нищо не откриха. Това показва, че по времето на римската империя ние сме имали мобифони."
Категория: Технологии
Прочетен: 1154 Коментари: 1 Гласове: 3
Човешкият разум започва да работи след събуждане и спира да работи като отидем на работа!
Категория: Технологии
Прочетен: 941 Коментари: 1 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: strianakiev
Категория: Технологии
Прочетен: 1010394
Постинги: 388
Коментари: 403
Гласове: 6736
Календар
«  Април, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930