Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Защо съм се родил? Ще се върна ли отново тук? Има ли смисъл моето съществуване?
Автор: strianakiev Категория: Технологии
Прочетен: 1006995 Постинги: 388 Коментари: 403
Постинги в блога от Юли, 2008 г.
imageimageimage    Във Франция тези деца ги наричат „тефлонови”, на Британските острови - „децата на хилядолетието”, в Русия те са „децата на светлината”. Но най-често тях ги наричат „децата индиго”. Но кои са те в действителност?
    По думите на доктора по психология Дорин Верче (САЩ), лесно е да ги отличим от съучениците им. Това са деца, обладаващи творческа натура, висок интелект, решителен и настойчив характер.   
   Те често виждат по-рационален начин как да извършат нещо, но обкръжаващите възприемат това като нарушение на правилата. Предишните начини на възпитание не действат върху такива деца - те съвършено не реагират на строгите възпитателни мерки, наказания, заплахи или унижение.

    Децата индиго имат система от възгледи, която е невъзможно да се измени чрез  влияние отвън. Опитът дори в малка степен да се въздейства на възгледите на такова дете води или до агресия или до заключване в себе си.
    За разлика от обикновените деца, при тях не съществуват абсолютни авторитети; те не считат за нужно да обяснят постъпките си; признават свободата на волята. Заедно с това, те са способни да взимат правилни решения, полагайки се изцяло на интуицията си.
    Освен това децата индиго:
Често изпитват привързаност към растенията или животните, те просто са влюбени в природата;
Имат много силно развита способност за съпреживяване;
Нуждаят се силно от безусловната любов на близките им, изискват голямо внимание към себе си, търсят истинска, крепка и искрена дружба;

    Те са алтруистични, горят от желание да помогнат на света в някое велико дело.
    Правят впечатление на необщителни, ако не се намират в компанията на подобни на себе си;
    Склонни са към вредни навици; Усещат себе си по-възрастни отколкото са в действителност (все едно че не е на 13 години, а вече на 43);
    Отличават се с висока самооценка, те са много самоуверени, независими и горди, даже в унизителни за тях ситуации;
    В юношеска възраст са склонни към депресивни състояния, дори чак до самоубийство;
    Способни са на жестоки постъпки, ако се изправят пред непреодолима преграда от неразбиране и равнодушие;
    Те са силно духовни, въпреки, че не приемат религиозните догми;
    Не могат да търпят, когато ги карат да правят нещо, просто защото „така трябва” или „всички правят така”.

„За различните” - особени условия

    В много развити страни с децата индиго се занимават на държавно ниво. И това не е празно пилеене на време и сили.
    Може би, именно това „различно” поколение в бъдеще ще спаси цивилизацията ни от нарастващата криза.


От къде идват те?

    Каквато и да е аурата на чедата ни, те действително въобще не са такива, като нас. Пред очите ни се появява поколението на бъдещето, за което трябва да  създадем плодородна почва.

    По рано потомството неуклонно е следвало стъпките на родителите: синът на занаятчията - занаятчия, синът на селянина - селянин, а синът на юриста - юрист.
    Но децата на новото време не приличат на предците си. Човечеството се движи напред, и всяко следващо поколение се оказва по-развито, обладаващо по-големи желания и стремежи, по-голям егоизъм от предшествениците му.

    Днес за голямо число специалисти - от възпитатели в детските градини до професори в университетите - е много трудно обезпечат децата с информация, която им е нужна за да се устроят в живота. Това е естествен закон на развитие  на човечеството, самата природа с всяко поколение ни тласка напред, увеличавайки егоизма ни, усъвършенствайки способностите ни.

Как да ги възпитаваме?

    Същността на възпитанието на детето се заключава не в това, да му „надуем” мозъка със знания, а в това, да го свържем с процеса, наречен живот, да му помогнем да намери отговори на въпросите: какъв е източника на живота?
    Защо всичко произхожда, както произхожда? За какво живеем? Къде се намира възможността за свободен избор на човека и какво изисква от нас тази Висша сила, силата на природата?


    Много важен елемент във възпитанието на детето се явява примерът на възрастните. Само в случай, ако обучим децата ни на закона, според който действа природата, разясним им, накъде ни води тя и каква цел преследва, ще можем да дадем в ръцете им практически инструменти, които ще им позволят да се устроят в тази реалност, в която живеем.

    Затова днес, когато между стените на училищата се говори за алтруистични ценности - човеколюбие и взаимна поддръжка, а извън пределите им детето вижда обратното - господство на личните, егоистичните интереси над общите, в детето се поражда вътрешен конфликт.
    За последствията от този конфликт можем да прочетем в статистическите сведения за престъпността и депресията сред учениците. По такъв начин, ние виждаме, че възпитанието е двустранен процес.
    Можем да възпитаме децата, ако се възпитаме самите себе си. Това е възможно, ако това, което предаваме на децата е толкова важно, както и за нас самите. Тоест, това трябва да са непреходни, вечни ценности.


Как и на какво да ги обучаваме?

    Процесите на обучение за малкият човек са подобни на необикновени приключения и пътешествия. Не трябва да мислим, че абстрактните и неясните за възрастните понятия се явяват такива и за децата. Ние виждаме, как децата ни прекрасно се справят с такива „сложни” прибори, като компютрите и мобилните телефони, в отличие от родителите си.

    Главното в обучението се явява това, че в човека се строи правилно, истинско възприемане на реалността. Децата ни се отличават от нас в това, че те вече са готови да възприемат нашият материален свят, като свят на причините и следствията.
    По такъв начин, съвременното дете вижда, усеща цялото мироздание като една цяла картина. И това, естествено, се отразява на отношението му не само към своите учители и към своето най-близко обкръжение, но и въобще към целият свят.


    Само чрез промяна на своите вътрешни свойства по подобие на свойствата на природата, - говори мъдростта кабала, - човек ще успее да бъде в равновесие с нея, което означава, във състояние на безопасност и съвършенство.
    Освен това, детето в процеса на развитието си е длъжно да получи знания за природата на мирозданието, защото само по такъв начин то ще може да напълни своите вътрешни стремежи.         Ненапълването на тази естествена потребност води до вътрешна криза, и като следствие, към пренебрежително отношение към учителите, безсмислена жестокост и употребата на „напълнения” от друг вид - наркотиците.
    Затова трябва да започнем с обучение по законите на природата от най-ранна възраст, понеже човек носи през целият си живот това което е усвоил в детството си.


    Придобитите знания го правят интегрална част от природата, и затова, за да  обезпечи собствената си безопасност, на него не му е нужно повече да изучава карате или джудо.
    А ако човек не е получил тези знания, тогава самата природа се надига против него, а не „злите врагове” и съдбата.
    Ако възпитаме подрастващото поколение на тези принципи, ние ще му дадем най-доброто, от всичко което родителите могат да дадат на децата си.
Категория: Технологии
Прочетен: 1056 Коментари: 2 Гласове: 0
    Съществуват много факултети в различни университети, изцяло посветили  работата си на  промените в земния климат, включително дисциплините “Климатология” и “Изучаване на околната среда”.
    Групи от активисти от цял свят работят за повишаване на осведомеността на хората относно глобалните климатични тенденции; новините по телевизиите и интернет излъчват кадри за промените на температурата в океаните и топящите се ледници; съществуват купища научни изследвания, вестникарски статии и  конгреси посветени на тази тематика.


     Даже и поп-културата се присъедини към тази кампания, видно от един документален филм - “Една неудобна истина”, за работата на един активист на Ал Гор и детския анимационен филм “Ледена епоха: Топенето на ледниците”, разказващ за три мили и хитри животинчета, опитващи се да оцелеят по време на разчупването на един ледников бент.
    Холивудски звезди като Леонардо ДиКаприо се ангажират като говорители по проблемите свързани с опазването на околната среда. ДиКаприо се появи на корицата на “Vanity Fair” в компанията на малко полярно мече върху отчупен ледник край югоизточна Исландия; той говори за това в предаването на Опра Уинфри и отправи предупреждение във филма си “11-ят час”, че “човечеството е заплашено от изчезване, в резултат на кризата с околната среда”.


    Други звезди  яхнали гребена на вълната са: Чарлийз Терон, Натали Портман, Том Ханкс, Сюзън Сарандън и Салма Хайек, съставляващи едва малка част от тази общност.

 Какъв е резултатът от тази информационна кампания?

    Новините стават все по-драматични с всеки изминал ден. Пред очите ни се сгромолясват и рухват огромни ледени блокове в Атлантическия океан, наблюдаваме страховити урагани помитащи бреговете на Америка.

    Не съществуват спорни точки в средите на учените относно съществуването на глобално затопляне, нито пък по отношение на причините или последиците от него. Една статия в списание “Science Magazine” констатира, че в 928 публикации по въпроса за климатичните промени, никой не е проявил несъгласие с обстоятелството, че човешката дейност променя климата.

    На всичкото отгоре най-смущаващ е фактът, че колкото повече научаваме за глобалното затопляне и последиците от него, толкова по-малко сме обезпокоени!
       Скорошно проучване проведено между 1100 американци, под ръководството на учени от Тексаския Университет “А&М ” показва, че “колкото по-информиран е някой за глобалното затопляне, толкова по-малко е чувството му за персонална отговорност по въпроса и толкова по-малко се безпокои за затоплянето на планетата” /Анализ на риска, том 28, въпр.1, Февр. 2008/ В пълно противоречие с онова, което бихме могли да очакваме, изследването показва, че колкото по-голяма гласност дават медиите на проблема, колкото по-информирани се оказваме, толкова по-малко заинтересувани сме от него.


    Вероятно нашето безразличие се дължи на факта, че никой досега не е предложил някакво ефикасно решение за предстоящата катастрофа или пък защото се чувстваме претрупани от свръхизобилието на обезпокояващи факти.
    По такъв начин ние просто решаваме засега да не се занимаваме с този въпрос. Но ние не можем така елементарно да игнорираме темата, особено  когато тя ни засегне персонално - например ако се беше случило вашето семейство да е унищожено по време на урагана “Катрина”, бушувал  в Ню Орлиънс.
 Защото поради глобалната специфика на проблема всеки от нас може да бъде следващият - тогава защо на никой не му пука?


    Мъдростта кабала дава следното обяснение: това, което ни пречи да разсъждаваме трезво и ефикасно по отношение на този проблем, е нашето тясно насочено егоистично възприятие.
    То ни заслепява, за да не можем да видим по-широката перспектива, да не сме в състояние да оценим цялата важност на ситуацията.
    Нещо повече , нашето его ни прави слепи относно факта, че ние сами си причиняваме всичко това и именно затова сме в състояние да го предотвратим!


    Истината е, че  ако ние развием свойството за отдаване - едно алтруистично възприятие, възприятие за взаимовръзките помежду ни и по-голямата картина на реалността, ние ще сложим край на нарастващия дисбаланс с природата, и ще коригираме действията си в съответствие с това, което тя желае от нас.

    Ето защо, за да променим застрашителната тенденция на климатичните промени и глобалното затопляне, трябва първо да променим нашето безразличие към тях.
   

Планетата ни е голяма колкото една къща!

“А ето как успях да направя едно страхотно откритие : Цялата ни планета е голяма колкото една къща!”

Антоан дьо Сейнт Екзюпери , “Малкият принц”

    Post Blog на  Cnet News наречен “Доказателство за 6-те степени на разделението” заявява:   “В един изследователски доклад от юни 2007 г. озаглавен “Едно наблюдение в планетарен мащаб върху мрежата за светкавични съобщения” , Ерик Хорвиц от Майкрософт Рисърч и Джуре Лесковец от Университета “Карнеги Мелън” анализираха 30 милиарда разговора проведени между 240 милиона човека, използвали “Microsoft Instant Messenger” през Юни 2006.
    Излиза, че средната дължина на пътеката или степен на разделяне между изследваните анонимни потребители била 6,6.
    Теорията за шестте степени на разделение  приема, че човек е на една стъпка разстояние от хората, които познава и на две стъпки от хората, познавани от неговите познати - това е магията на числото 6. “


    Това впечатляващо изследване още веднъж идва да ни покаже как всички ние сме свързани един с друг. Но като всички изследвания провеждани на този свят , то разкрива само нашата външна свързаност.
    Мъдростта на кабала ни позволява да разкрием една още по-дълбока истина - по какъв начин всички ние сме свързани вътрешно.


    Разкриването на  връзките ни на физическо ниво е само стъпка към разкриването на нашите вродени  връзки на едно по-дълбоко, духовно ниво на природата.
    Там ние сме напълно зависими един от друг, работейки заедно като клетките на един цялостен, интегрален организъм.
Категория: Технологии
Прочетен: 711 Коментари: 0 Гласове: 0

image„Изправяме се пред истински извънредна ситуация на планетата. Това е морално и духовно предизвикателство за цялото човечество”. Така се изрази  бившият вицепрезидент на Щатите, Ал Гор, когато получи Нобеловата награда за мир. Но веднъж паднала завесата в пълната зала, където бе проведена церемонията, възникна въпрос: „ Нашето нараснало съзнание по отношение на околната среда ще ни спаси ли от екологичната криза?”

За да държим под контрол екологичната криза, трябва преди всичко да разберем какви са причините, които се намират в основата на всичко, тоест след като изучим Природата и нейните системи. Изследователите на природните системи - физици, биолози, химици и представителите на другите науки - узнаха, че всички природни компоненти съжителстват в постоянно равновесие по между си. Отделните елементи са свързани и зависими един от друг до такава степен, че дори малкото увреждане на един от тях би означавало да бъде нарушено равновесието в цялата система.

Маймуните го знаят по-добре от всички

Тайната на равновесието на Природата е във взаимния интерес между отделните  части. Този взаимен интерес е по-ясно изразен в животинското царство: от насекомите до бозайниците, при които е много очевидно колко са загрижени един за друг; да вземем за пример мравките, пчелите, маймуните и слоновете, да не говорим за по-просто устроените микроби присъстващи в телата ни, които си помагат  при търсене на компонентите на желязото. Изследователите са открили, че споделянето присъства също при растенията дори и при неживотински форми, които успяват да извършват взаимни дайствия за да поддържат обекта, който създават.

Д-р Джейн Гуудал, която е посветила живота си в изследване на маймуните в естествения им хабитат, накратко изложи богатия опит на един живот, изживян в контакт с Природата: „Открих онова, което е описано като покой отвъд всички приказки и това трябва да се опитаме да постигнем ако искаме наистина да усетим мира в съвременния свят”.

Човекът срещу природата

За разлика от другите живи същества, хората постоянно нарушават перфектното равновесие в системите на Природата. Експлоатират околната среда, радват се на страданието на другите и градят щастието си върху разорението на другите. Всъщност ние не винаги съзнаваме действията си, но в Природата неспазването на законите не ни освобождава от последствията. Съзнаваме или не, ние сме елемент, интегриран в Природата. Следователно, когато се отнасяме по егоистичен начин към околната среда и продължаваме да се опитваме да я експлоатираме, вадим цялата система от равновесие. В отговор, Природата прави всичко, за да възстанови баланса в себе си. Нейната реакция е автоматична, така както налягането в центъра на Земята нараства до такава степен, че външните пластове не успяват да го издържат и изригва вулкан. Докато минералите, растенията и животните, са тласкани от техния инстикт да поддържат природното равновесие, човекът има възможността да реши да го прави чрез неговия свободен избор. Това е задължението на човека в Природата. Ако нашия независим избор е да се уравновесим с Нея, бихме се изкачили на едно ново ниво на съществуване, много по-възвишено и бихме изпитали съвършенството, което изобилства в Природата.

Екологичната криза е само симптом  

Екологочните проблеми, с които живеем са само симптоми показващи ни, че сме в дисонанс с Природата. За да разрешим екологичната криза трябва да научим законите, които действат в Нея и да въведем същите принципи в нашето общество. С други думи трябва да се съобразим с общите Природни закони на нашето, човешко ниво. 

Това означава да адаптираме принципа на взаимността и грижата един за друг. Всички ли хора трябва да се безпокоят за потребностите на другите? Да, звучи като утопия. Всъщност, в днешния ден любовта между хората изглежда да има следния смисъл: насилие, престъпност, наркотици, депресия, самоубийства, бедност, сегрегация. Всички тези явления изглеждат приемливи, рутинни. Въпреки че не поощряваме тези проблеми ние ги виждаме като „вторичен ефект” в нашия живот, нали? Грешка. Всъщност всичко това е напълно неестествено.

Природата е безпогрешна и работи в перфектна хармония. Всички проблеми в този свят идват от нашето несъответствие с Нейните закони. Нехайството ни по отношение на околната среда върви ръка за ръка с равнодушието ни към останалите хора.  Следователно не можем истински да се опитаме да поправим нашата връзка с околната среда, докато игнорираме отношенията си с другите.

Горестният апел на Ал Гор към света, да се събуди и да се изправи пред предизвикателствата на околната среда, е много важен. За да можем да го реализираме обаче, имаме нужда от метод, който да ни позволи да разкрием цялостната рамка на Природата, защото само така ще ни се позволи да открием равновесието между нейните елементи, включително между нас самите. В своите книги кабалистите говорят за този метод. Описват стъпка по стъпка пътя, който води до истинския и позитивен обрат. Тази промяна започва като модифицираме отношението си към другите и носи баланса и съвършенството във всеки аспект от живота ни.

Категория: Технологии
Прочетен: 1587 Коментари: 3 Гласове: 0
    Егоизмът ни тласка да трупаме печалба за сметка на другите, което е в пълно противоречие спрямо баланса между елементите в природата, баланс, от жизнено значение за хармонично съществуване.

    Събитията около американската и световната икономика показват, че този път дисбалансът отново е сериозен - глобалната икономика е в дълбока криза. Каква е тази луда „турбуленция”, какво я причинява и как можем да ограничим „ерозията” в икономиката?
    Кабала ни дава обяснение, заедно с предложения за решаване на кризата.
Точно както при всяка социална система и тук - „взаимозависимост” е името на играта.

    Когато говорим за кризи, при които един от елементите “инфектира” останалите и довежда пазара на прага на колапс, имаме налице глобализирана икономика. Ето защо постоянно сме свидетели на кредитни мехурчета и пирамиди с недвижими имоти в САЩ и къде ли не, които се спукват и довеждат до срив на фондови борси, банки, компании и „хедж”-фондове (по целия свят).

    Казвайки това, имаме също така в предвид че опитите да се решат икономическите кризи чрез използването на всевъзможни известни икономически модели са предопределени да се провалят.     Оказва се, че икономическата система, не може да бъде контролирана или предсказана, и че един незначителен ход някъде си по света води до сериозни последици в други места.

Мъдростта на Кабала твърди, че ако ние разбираме законите работещи за опазване на природата и се придържаме към тях, ние можем да подсилим нашето разбиране за това какво бъдеще ни очаква, и евентуално да предотвратим следващата катастрофата.

    Професор Gьnter Blobel, M.D., Ph.D., (доктор на медицинските науки), награден с Нобелова награда за физиология и медицина през 1999 г., и старши изследовател в Института Рокфелер в Ню Йорк, бе цитиран наскоро че: “Дори и науката смята, че принципът на взаимозависимост е от ключово значение за съществуването на цялостната система. Най-добрият пример за това са клетките в човешкото тяло. Те се свързват помежду си взаимно като функционират в полза на цялото тяло. Всяка клетка получава това, което й е необходимо да поддържа съществуването си, и отдава останалата част от нейната дейност към общото тяло.”

    Според трудовете на кабалистите съществува сила от “висш характер” която обгръща цялата реалност с любов, и се обяснява, че нейната цел е да доведе всички елементи от реалността в баланс и хармония.
    И когато ние се доберем близо до истината и разгледаме взаимоотношенията в природата, ние ще открием че балансът и хармонията са нещото - което поражда живота.


    От друга страна, напълно противоположни са законите в изкуствените системи, които човечеството е създало за себе си.
    На основата на човешкото поведение и природа се осланя управлението на всички икономически и социални системи.

    Егоизмът, който винаги ще предпочете определените тесни, лични интереси на някои инвеститори и акционери, над общото благо на обществото.

    Постигането на богатство, слава и контрол за сметка на останалите - са основен приоритет на компаниите.


    И точно тук, в това отношение, ние сами се поставяме в ъгъла: колкото повече се опитваме да се отделим един от друг, толкова повече ние откриваме колко сме свързани.
    Ние сме в клопка: от една страна, ние се мъчим да бъдем независими един от друг, и от друга, глобализацията ни притиска, да осъзнаем, че всички ние сме свързани и трябва да се обединим, както клетките в тялото.
    Тази сложна ситуация на вътрешен конфликт е трудна за овладяване.


    За да оцелее социалната система е необходимо тя да бъде приведена в съответствие със законите на природата. Решението се крие в правилното образование и познание.
    Пазарните лидери следва да обърнат внимание към корена на болестта, вместо да се надяват на различни „временни обезболяващи”.
    За да се случи това, е необходимо
да бъдат предприети редица първоначални стъпки:

    1. Използвайте различни медийни канали, за да осведомите обществеността, че ние всички сме едно тяло, досущ като многоклетъчно, и всички сме свързани един с друг.
    2. Всяка клетка (всеки човек) в тази универсална система, ще трябва да разбере, че най-изгодният икономически модел за него/нея е щастливото лице на колегите. Това е единственият начин за даден индивид да гарантира стабилността си.

    3.Осведомете обществеността за реалните причини за кризата. Хората,трябва да осъзнаят, че съществува закон, който оперира на всички нива и във всички системи. Ние изпитваме въпросната „икономическа турбуленция” в момента, като резултат от нашите действия против този закон. Примери за това могат да бъдат взети от различните системи в природата и взаимноизгодните отношения помежду тях.
    4.Хората които са натоварени с взимането на решения, следва да разберат как функционира общата система на природните механизми, както и какви последици произтичат, спрямо настъпващите промени в човешките системи и как се постига равновесие.

    Само ако личностите, които влияят на живота ни (лидерите на мнения) започнат да работят именно в такава насока, ние ще успеем да измъкнем света от калта, и ще изведем човечеството на безопасна земя.
Категория: Технологии
Прочетен: 1461 Коментари: 4 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: strianakiev
Категория: Технологии
Прочетен: 1006995
Постинги: 388
Коментари: 403
Гласове: 6736
Календар
«  Юли, 2008  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031