Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Защо съм се родил? Ще се върна ли отново тук? Има ли смисъл моето съществуване?
Автор: strianakiev Категория: Технологии
Прочетен: 1007960 Постинги: 388 Коментари: 403
Постинги в блога от Август, 2009 г.
30.08.2009 13:57 - Проблем...
Съдията:
- Защо разбихте магазина?
- Защото имах проблем!
- Какъв?
- Ключов...
Категория: Технологии
Прочетен: 1388 Коментари: 1 Гласове: 1
Възрастен господин бил поканен на вечеря от свои стари приятели. Човекът бил очарован от това, че цяла вечер неговият приятел се обръщал към жена си с думите "Миличка", "Любима", "Захарче" и т.н.
Когато жената отскочила до кухнята, господинът се обърнал към домакина:
- Намирам за прекрасно, че след толкова години семеен живот, вие двамата все още си говорите с галени имена...
- Да ти кажа истината, забравих й името още преди 10 години...

Категория: Технологии
Прочетен: 473 Коментари: 0 Гласове: 0
 Между приятелки:
- Защо си така тъжна, драга?
- Защото мъжът ми сигурно ще се разведе с мен!
- Как така ще се разведе?! И за какво?
- Ами, преди три дена ме запозна с най-добрия си приятел.
- И какво от това? Това не е причина за развод!
- Как така не е причина? Та той е толкова хубав, интелигентен, умен, възпитан, щедър...
 

Категория: Технологии
Прочетен: 447 Коментари: 0 Гласове: 3

 На 28 август МВФ ще „издаде” 250 милиарда долара в СПТ (съкращение за „специални права на тираж”) -  специалната валутна единица, използвана от институцията.

Сумата ще бъде разпределена пропорционално между държавите-членки на фонда. Алокацията на тези средства не е заем, а глобален опит за противодействие на икономическата криза чрез увеличаване на ликвидността. Мярката беше одобрена на срещата на Г20 през април. МВФ е прибягвал до подобна мярка само два пъти в историята си, но сумите са били незначителни в сравнение с предвидените за сегашната операция (общата сума на предишните две алокации е около 33 милиарда долара).
   

От виртуална в твърда валута 

100 милиарда долара от одобрената сума ще бъдат насочени към развиващите се и формиращи се пазари. България трябва да получи алокация от 474 милиона СПТ, или около 740 милиона долара. Дяловете на всяка държава-членка на МВФ са пропорционални на относителния дял на техните стопанства в световната икономика. Румъния например ще получи над 1.1 милиарда долара.  

Много държави ще получат и допълнителна специална алокация през септември. България е една от тези страни, повечето от които са главно в Източна Европа, Българският дял от специалната алокация ще е около 210 милиона долара. МВФ ще разпредели в тази алокация общо 33 милиарда долара. 

Парите от планираните алокации са виртуални, но могат да се използват по различни начини. Една от възможностите е продажба на целия кредит или на част от него, което ще превърне алокацията на СПТ в твърда валута. Сумите могат да се използват за плащания на лихви по заеми. Всички трансакции се извършват чрез МВФ.   

Пари, които не може да се пипнат  

СПТ специални права на тираж (на английски SDR), е условна парична единица, използвана от МВФ. Тя е въведена през 1969 година и представлява „кошница” от валути, в която участват американският долар, еврото, йената и британската лира. СПТ няма монети или банкноти – всъщност става дума за виртуална валута.

Бившият главен икономист на МВФ Саймън Джонсън обяснява: „Това са особени пари, не можеш да ги пипнеш, не можеш да си купиш нещо с тях в магазина. Това са пари, използвани за трансакции между централните банки. Така че, ако една държава иска да купи нещо от друга държава, тя може да си плати сметката като използва СПТ чрез трансфер, направен от МВФ”.   Автор: Соня Каникова

 

 


Категория: Технологии
Прочетен: 517 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 26.08.2009 06:34
20.08.2009 21:32 - Нов човек....
Автор: Хуан Енрикес* | 14 юли, 18:48

ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ЖИВОТЪТ ПРОСТО СЕ СЛУЧВА, А НИЕ СЕГА СЕ УЧИМ КАК ДА ГО ПРОГРАМИРАМЕ

[Reuters]

Финансовото инженерство ни докара до ръба на катастрофата, но генното инженерство (направляваната еволюция) ще трансформира световната икономика, и то с по-бързи темпове, отколкото очаквате.



Докато икономиката се разпада, технологията се движи все по-бързо напред. Способността ни да се адаптираме към ускоряващото се темпо на промените ще стане условие за оцеляване.

В момента поне 3 основни вида технологии са готови за масово навлизане в ежедневието ни: програмирането на органични тъкани, клетъчното инженерство и роботиката. Обединяването на тези и други новаторски области ще доведе до цялостно преструктуриране на глобалната икономическа мощ.

***

Вече можем да програмираме живота. Преди няколко месеца изследователи в института J. Craig Venter и компанията Synthetic Genomics успяха да вкарат дълги нишки ДНК в една микоплазмена клетка, превръщайки я в клетка от съвсем различен вид. През януари 2008 г. същият екип изгради най-голямата органична молекула на света и я вгради в клетка - това е еквивалентът на пълен софтуерен пакет за програмиране на клетки. Само година по-късно те произвеждат хиляди подобни програми на ден.

Взети заедно, тези открития означават, че човек може да напише някакъв биологичен код, да манипулира клетката и да постигне желаната функция. Следователно в състояние сме да превръщаме клетките в програмирани производствени единици. Този софтуер изгражда и свой собствен хардуер, което позволява на компаниите да започнат използването на бактериите за производство на химикали, горива, лекарства, текстилни тъкани и всякакви видове органични продукти, както и за съхранение на данни.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са изградили стандартен регистър на биологичните елементи. Все едно "Хиляда и една стоки" за клетки. Оттам може да получите протеини от "открит източник", РНК, ДНК, регулатори и терминатори. През 2008 г. стотици студенти от 21 страни се обединиха, за да правят симпатични живи неща. Екипът от университета Rice се опита да вкара в бирата ресвератрол (веществото, което прави червеното вино полезно) и това накара един съдия в студентското състезание да възкликне: "Иха, бира, която се бори с рака. Значи има Бог!" Екипът от Тайван бе малко по-амбициозен - опитаха се да пригодят чревни бактерии, така че да действат като бъбрек.

През следващото десетилетие стотици безплатни и частно притежавани методи за производство ще разцъфтят в милиони проекти и приложения. Някои от тези продукти основно ще променят начините и местата на производство на по-голямата част от онова, което консумираме.

Второто голямо цунами е нарастващата ни способност да отглеждаме сложни органични структури като крайници, пикочни мехури, сърца и трахеи. Всички сложни организми започват живота си като недиференцирани многофункционални клетки, което означава, че тези клетки съдържат един цял геном и могат да произведат всички части на организма. През последната година изследователите успяха шоково да върнат човешки клетки към тяхното многофункционално състояние. Това означава, че вместо да се използват стволови клетки от ембриони, днес можем да отглеждаме кожни клетки от собствената си тъкан и да ги превръщаме в други части на организма.

Антъни Атала от университета Wake Forest отглежда човешки пикочни мехури и уши в стъклени съдове. На една умираща от туберкулоза жена в Колумбия беше регенерирана трахеята. А Хералд От, изследовател в многопрофилната болница в Масачузетс, извади всички клетки от сърцето на плъх и остави само куха форма. След това неговият екип постави стволови клетки от плъх в този кофраж, при което клетките се самоорганизираха и сърцето започна да бие. Изглежда, че животът сам се поражда, а ние тепърва научаваме правилата на неговото програмиране.

И накрая, едно трето цунами, което се уморихме да чакаме - роботите. Чакахме толкова дълго и гледахме толкова много научна фантастика, че очакванията ни вече са твърде ниски.

Но промените бързо наближават. Роботът BigDog на фирмата Boston Dynamics например е на предна линия в големите промени, които ще настъпят в транспорта, логистиката и може би в отбраната. Той може да носи 200-килограмов товар по пресечен терен, в това число по лед и по стръмни заснежени гористи склонове. В другата крайност на дизайна работи Робърт Ууд от Харвардския университет, който строи роботи с размери на муха. Всякакви методи за разузнаване, транспорт и комуникация ще бъдат трайно променени от задаващата се ера на роботите. Когато тази тенденция се свърже с миниатюризацията на преработката на терабайти информация, пробивите в техниката и обработката на данни ще бъдат необикновени. Преди да се усетим, роботите ще бъдат навсякъде.

Роботиката и производството на нови материали вече променят хората. На олимпийските игри през 2008 г. бегачът с ампутирани крака Оскар Писториус направи опит да се състезава с "пълноценните" спортисти. Тичайки с чифт изкуствени крака, изработени от карбонови фибри, той не успя да постигне определеното време с по-малко от секунда. Някой от наследниците на Писториус следващия път ще успее да се класира. След две или три олимпиади хората с увреждания могат да станат непобедими. А революцията в конструирането на материали и в роботиката се обогатява от мозъчното картографиране, създаването на ясни изображения на мозъчната дейност и мозъчния контрол. Изкуствените ръце вече могат да се контролират без участието на мускули, само с команди от мозъка.

Но възможностите отиват далеч отвъд заместването на крайници. Бабите и дядовците ни с увреден слух използваха големи мегафони; родителите ни имаха поставени над ушите им кутии, които от време на време просвирваха. Ние използваме едва видими миниатюрни ушни капсули и кохлеарни импланти, които осигуряват на глухите поне някакво усещане за звук. След няколко години, през които механизмите ще продължат да удвояват мощността си и да намаляват цената си, те ще чуват нормално. Две или три години по-късно ще правят много неща, които ние не можем да правим: ще фокусират слуха си, ще увеличават и намаляват чувствителността и ще чуват звуците, които сега могат да чуват само кучетата, прилепите или китовете.

Същото става с очите. Имплантите може скоро да позволят на слепите да виждат светло и тъмно, а впоследствие и форми, цветове и детайли. Присадените очи може някой ден да бъдат в състояние да се фокусират, да виждат ултравиолетова и инфрачервена светлина, да записват и прехвърлят навън изображения.

***

Когато изобретателите започнат да четат, репродуцират и програмират живота, те ще променят почти всички човешки дейности на планетата. По-голямата част от консумираното от нас зърно вече е генетически модифицирано, а за дрехите, лекарствата, пластмасите, автомобилите, горивата и информационните компании използват биотехнологии. Еднократните съдове за хранителни продукти във веригата Wal-Mart са направени от биоразградима пластмаса, използваща растителни суровини. Компании в такъв широк спектър като L’Oreal, Procter & Gamble, Kaiser Permanente и Intel залагат част от своето бъдеще на бионауките. DuPont инвестира над 100 млн. долара във ферментационен завод, в който ще се отглежда вашият дишащ непромокаем джогинг екип, направен с помощта на бактерии. Биотехнологичният отдел на Toyota произвежда автомобилни части от пластмаса на базата на растителни продукти. Картографският софтуер на Google ви помага да се ориентирате в бактериалните геноми, а освен това компанията финансира един харвардски учен, който декодира геномите на 100 хиляди души.

През последните няколко десетилетия способността за обработка на данните доведе до безпрецедентно разпространение на благополучието, трайно преструктуриране на икономическите дейности и бърз възход на бедни в миналото страни (например Ирландия, Сингапур, Южна Корея, Тайван и някои региони в Индия). Нещо подобно става в страните, грамотни в биотехнологиите. Бразилия е водеща в света по производството на био­горива благодарение на научните програми в тази област, започнали преди десетилетия. Южна Корея инвестира в клонирането и създаването на тъкани. Коста Рика съчетава медицината, екотуризма и биопроизводството. Големите технологични центрове на бъдещето вероятно ще получат силата си от науките за живота.

ДНК кодът и някои други приложни технологии като роботиката са може би най-мощните инструменти, с които е разполагало човечеството. Способността за възприемане и адаптиране на тези технологии в бъдеще ще определя кой става и остава силен и богат в индивидуален, национален и регионален план. Те са основата на следващите Ford, Intel, Microsoft и Google.

Но дори възходът и падението на народите и регионите бледнеят пред действителния мащаб на промяната. Започвайки да четем и пишем кода на живота, ние се превръщаме в друг вид, преминаваме от Homo sapiens в Homo evolutis - същество, което преднамерено контролира собствената си еволюция и тази на останалите видове. А това е истинско цунами.

*Хуан Енрикес, автор на "Докато бъдещето ви хваща", е генерален директор на Excel Medical Ventures, компания за рисков капитал, инвестираща в биотехнологии, както и съосновател и акционер на Synthetic Genomics




Категория: Технологии
Прочетен: 621 Коментари: 1 Гласове: 1
Отново 15 септември.

Малко циганче седи и гледа тъжно към витрината на една книжарница. Час, два. Накрая продавачката не издържа, излиза и му казва:
- Мойто момче, избери си нещо. Няма да го плащаш.
- Едно лепилце, моля.

Категория: Технологии
Прочетен: 1109 Коментари: 1 Гласове: 1
Инженерите от НАСА пристъпиха към морско тестване на модел на новия космически кораб Орион (Orion).

В момента макет на капсулата преминава изпитания в открито море. Това се прави с цел, тренировки на екипа от инженери и спасители, които им предстои да работят с бъдещия апарат.  Изпитанията се провеждан на 32 км от бреговете на Флорида.
Инженерите се опитват да провеждат тестове при различни климатични условия, за да обхванат всевъзможни начини на приводняване. До този момент макета е преминал серия от изпитания в специален басейн с контролирани условия.
На 30 март 2009 година се състоя официалната демонстрация на капсулата от новия кораб "Орион". Тя е била достъпна за разглеждане в продължение на един ден пред Националния музей на авиацията и космонавтиката.
Орион се явява космически кораб от ново поколение, разчетен на 4-6 астронавти. Той се разработва в рамките на програмата "Съзвездие" (Constellation).
Предвижда се Орион да бъде използван не само за доставка на американски астронавти на МКС, но и за изпращане на хора до Луната. Първите полети на новия кораб са запланирани за 2015 година.

Категория: Технологии
Прочетен: 871 Коментари: 0 Гласове: 1
 На Международния авиационно-космически салон (МАКС-2009) ще бъде представен проект на "летяща чиния".

    Според представител на администрацията на Уляновска област, Русия, "Чинията" представлява аеростатичен термобалансиран летящ апарат. Разработката е на специалисти от руската компания "ЛокомоСкай".
    От компанията съобщават, че товароподемността на товарния аеростатичен летателен апарат по товароподемност може да замени цяла железопътна композиция при транспортиране на  промишлени установки или продукти за преработка.
В случай на необходимост апарата може да бъде преоборудван в товаропътнически и да превозва от 270 до 11 000 човека. Разработката на този тип апарати е все още в стадий на проектиране, а в момента се работи по производството на "летящи чинии" с товароподемност 3 тона.


Категория: Технологии
Прочетен: 617 Коментари: 0 Гласове: 0
12.08.2009 22:37 - А ти можеш ли...
Една много възрастна жена влязла в магазин за животни. Искала да си купи папагал и го попитала: "-Ей глупаче, можеш ли да говориш?"
На което папагалът отговорил:
"-А ти, плашило, можеш ли да летиш?"
Категория: Технологии
Прочетен: 1373 Коментари: 6 Гласове: 4
Търсене

За този блог
Автор: strianakiev
Категория: Технологии
Прочетен: 1007960
Постинги: 388
Коментари: 403
Гласове: 6736
Календар
«  Август, 2009  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31