Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Защо съм се родил? Ще се върна ли отново тук? Има ли смисъл моето съществуване?
Автор: strianakiev Категория: Технологии
Прочетен: 1007942 Постинги: 388 Коментари: 403
Постинги в блога от Юни, 2008 г.
    Хората в нашия свят са убедени, че те са в някакъв вид съществуване, реалност, че светът е бил създаден преди да „влезе” човекът вътре в него. Но това е илюзия. Няма нищо извън нас, освен светлината на Създателя.
    Светлината именно се възприема от нашите сетива по такива начини, ние я чувстваме като твърди предмети, течности или газ, като растителност или като животински организми. Всичко, което ние можем да си представим и можем да видим, чуем, усетим около нас е изградено в нашите собствени сетива, които ни карат да чувстваме че всичко съществува извън нас. Но истината е, че няма нищо „отвън”, единствено - Създателят.

     „Този свят” е най-ниската точка, която ние достигаме. Това е абсолютната противоположност на Създателя и се нарича като термин, “изгнание в Египет.” Нашата природа властва над нас в това състояние, в тази „държава”, това е властта на нашата егоистична природа, която не ни позволява да се развиваме в никое друго направление, освен да се грижим за себе си. Това се нарича с термина “състоянието на Фараона.”

     Нашият егоизъм не ни позволява да се чувстваме възвишени и съвършени. Той - Егоизмът, е човешката вътрешна порочна сила, наречена “фараон”. Това което Петокнижието (Библията), описва така нашироко и подробно, всъщност е действието на силата която освобождава човека от тази „държава”, това състояние. Силата се нарича “Мойсей”. Фараон, Мойсей и всичко, което е написано за преселението - описва духовните състояния и емоции на освобождението, изхода.

     Нашето текущото състояние е възможно най-ниското. Това е състоянието на абсолютно забвение и дори безсъзнателност. Ние нямаме усещането в какво и кой или къде сме. Това състояние е дори по-ниско и от състоянието, определяно с термина “този свят”, тъй като определянето на нашето състояние („държава”/”свят”) като “този свят” означава, че ние вече сме наясно, че „там” има друг свят. Състоянието ни е толкова ниско по „скалата” на световете, че в него, ние не можем да почувстваме каквато и да е духовност.

     Петокнижието не е исторически епос, въпреки че съществува взаимна връзка между текста и човешката история. Но това е само защото строителството на светове, се основава на същия принцип: всичко, което се случва в един духовен свят е отразено в съседните по-ниски светове, чак до нашия собствен.

     Всичко, което човечеството ще трябва да премине по време на своето „изкачване” по скалата на състоянията, на „духовните светове”, трябва да бъде усетено, да има своя аналог и във всеки един отделен човек, включително и в нашия свят.

     Изходът от Египет - изходът от Егоизма - все още се очаква да бъде осъществен от всички нас. И в 21 век, ние сме по-близо до този преход, отколкото когато и да било - преходът от егоистично състояние на човечеството към състоянието на отдаване и любов.

    Щом започне този преход, ние ще започнем да усещаме вътрешната връзка по между ни в духовното, вече на ниво реалност, това се усеща, само когато сме се “откачили” от нашия егоизъм, или с други думи “излезли от Египет.

” Мъдростта на кабала обяснява, че моментално щом започнем да мислим в тази посока, ние автоматически насърчаваме процеса на нашето развитие и избягваме множество страдания, тъй като нашите мисли стават подобни на плана, предначертан за сътвореното от Създателя."

Категория: Технологии
Прочетен: 923 Коментари: 0 Гласове: 0
    Този небостъргач които се оценява като доста революционен ще бъде архитектурното чудо на века
Строителните проекти в Дубай не спират да учудват света както с размерите си, така и с новите технологии и решения, които предлагат.
    Най-новият проект, наречен Rotating Tower (въртящи се небостъргачи), беше представен от италианския архитект от Флоренция - Дейвид Фишер.
    Проектът първо беше представен в Ню-Йорк, след това замина за Дубай.
    Според мнението на специалистите този небостъргач, който се оценява като революционен, ще бъде архитектурното чудо на века. Сградата може да се върти на 360 градуса, висока е 420 метра и има 69 етажа.

    Луксозните апартаменти, които ще се помещават в нея, ще се въртят, без това да се усеща от живущите вътре, а гледката, която ще предлагат, ще бъде наистина уникална. Всеки може да избере ъгъла на гледката на своя апартамент в зависимост от слънцето посредством специален механизъм на всеки етаж.
    За сега се предполага, че за построяването на сградата ще са нужни най-малко 330 млн. долара, но според запознати необходимата сума е много по-голяма. Въртящите се етажи ще бъдат абсолютно независими във въртенето си един от друг, като сградата непрекъснато ще променя формата си, произвеждайки енергия от слънчеви панели.
    Освен жилища, в сградата ще има шест звезден хотел и офис помещения.
    На последните 5 етажа ще бъдат разположени вили с площ по 1.500 кв.м. със собствен паркинг и асансьор за колите си.
    На покрива на сградата ще бъде разположен басейн, градинки и платформа за приземяване на хеликоптери.
Категория: Технологии
Прочетен: 965 Коментари: 0 Гласове: 0
    Според последните проучвания проведени в САЩ, ние можем спокойно да възприемаме нашите питейни запаси и дори закупената бутилирана вода, като аптечка за всеки случай. Независимо дали става дума за анти-депресанти или антибиотици, рецепта.., или дори друг да приема лекарствата, а не вие – то и вие сте в кюпа!

Свързани чрез водата

Проведеното разследване от Асошиейтед Прес, публикувано на 10 март в статия на CNN под заглавието “Лекарства открити в питейната вода на САЩ” недвусмислено заявява, че “широк спектър от медикаменти - включително антибиотици, анти-депресанти, стабилизатори и различни видове афродизиак - са открити в запасите на питейна вода на най-малко 41 милиона американци.”

    Въпреки че проучването е проведено в САЩ, става ясно, че ситуацията е сходна в целия свят. През последните години употребата на медикаменти се е увеличила до небивали количества, съответно тонове непреработени от нечий организъм или просто неизползвани лекарства се изливат в язовира.
    Въпреки че водата се третира, пречиства и обработва преди да бъде продадена на потребителите – малки количества „лекарствени” вещества, все пак остават във водата. “Дори потребителите на бутилираната вода и такива с инсталирани домашни филтриращи системи са изложени на риск,” твърди CNN.


    Може би вече знаете, че лекарствата не винаги са лечебни. “Последните лабораторни изследвания установяват, че малки количества лекарства могат да засегнат човешките ембрионални клетки, бъбреците, кръвните клетки, раковите клетки на гърдата,” обяснява статията на CNN.
    Очевидно е, лекарствата замърсяващи нашите водопроводи са също “вредни за дивите животни в цялата страна и по целия свят …”

Опитай да изпиеш това

    Ние знаем за глобализацията, и дори за „ефекта на пеперудата”, но след това ново изследване, онова което приемахме почти като сюрреалистична картина, която не се вмества в границите на здравия разум, така ясно ни заставя да видим как: консумираното (в случая лекарства) от отсрещния човек е равно на мое потребление.
    Здравословното състояние на отсрещния човек – пряко засяга моето собствено, и каквото се случва с тялото на другия, пряко засяга случващото се моето тяло.


    Този път, ние не говорим за някакви си несигурни психологически ефекти, или абстрактна “вътрешна-връзка”, която хората често отнасят към глобализацията. Напротив, ние имаме ясни, неоспорими доказателства, които показват, че нашите органи и здравето ни са пряко взаимосвързани и взаимозависими с органите на всички други хора, живеещи на Земята.
    Така че следващия път, когато видиш някой да взима лекарства, само помисли, че ги приемате – заедно.

Да погледнеш под повърхността на водата

    Колкото и шокиращи да са новите изследвания на питейната вода проведени в САЩ, те само ни показват половина от снимката: Те показват как сме свързани помежду си – външно.
    Но в действителност, ние сме свидетели на резултати – единствено и само от нашата взаимна-вътрешна връзка.
    Как ли щяхме да се изненадаме, ако само знаехме до каква степен ние сме взаимосвързани и взаимозависими!


    Кабалистите обясняват, че нашата реалност е разделена на две части: част от нея е разкрита (видима, осезаема за нас), другото е скрита част. И най-голямата тайна, която очаква да бъде разкрита от нас е истинската, вътрешната връзка между нас – нашата връзка на нивото на душите ни.
    Там, всички хора са свързани помежду си, буквално като едно духовно тяло, на което всички сме негови клетки.


    След като открием тази връзка, ние ще знаем и чувстваме, че всеки в света зависи от добрата воля на всички останали.
Следователно, кризата с питейната вода в САЩ е само още една стъпка към осъзнаването на това как всички ние сме взаимно свързани в рамките на единния земен “организъм” на нашата цивилизация.
Категория: Технологии
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове: 0
    Всички ние днес броим калории - ала проблемът със затлъстяването продължава да расте. Кабалистите обясняват епидемията като пореден симптом на модерния човек, лишен от „духовна храна”

    Не е тайна че проблемите със затлъстяването и наднорменото тегло нарастват от година на година. По данни на Националния статистически здравен център на САЩ, за последните 20 години се наблюдава драматично нарастване на процента на затлъстелите, като през 2003, 66% от щатските възрастни граждани, са с наднормено тегло или с трагичен случай на затлъстяване.

    „Дори децата са с наднормено тегло”, пише Live Science Staff. „Средното тегло за 10-годишно дете през 1963 е било 33,66 кг”; в края на 2002 средното тегло вече се равнява на 38,56 килограма. При момичетата тази статистика се измества от 35,11 килограма - на 39,92 килограма. Данни на Световната здравна организация изчисляват че до 2015та, приблизително 2.3 милиарда пълнолетни ще бъдат с наднормено тегло, и повече от 700  милиона ще бъдат затлъстели.

    Тази епидемия се отразява не само на самочувствието на гражданите, тяхното здраве и благополучие, но също така струва на всеки от нас огромни количества от финансови средства. По данни на главната организация в САЩ, отговаряща за здравното образование в щатите (The Surgeon General’s Call to Action to Prevent and Decrease Overweight and Obesity), финансовите щети от затлъстяването в Съединените щати през 2000 се равняват на над 117 милиарда долара. Това са средства, похарчени за различни диетични лечения, като нека да не споменаваме милиардите долари, които бизнесите губят от неефективността на своите работници, поради болести свързани със затлъстяването.

    Всъщност, ефектите на затлъстяването можем да ги видим навсякъде. Разкритие на CNN special, съобщи на 14ти ноември, че авиолиниите планират да въведат противоречивата такса „наднормено тегло на пасажера”, защото наличие на по-тежки пасажери означава и по-голям разход на гориво и по-малко седящи места за по-слабичките пътници. Някои хирурзи отказват да оперират затлъстели пациенти, поради по-големите рискове които са налице, дори Дисниленд са „засегнати” - наложи се да затворят и ремонтират някои от своите атракции, тъй като твърде многото над-габаритни клиенти причиниха амортизация на техниката - съобщава ни статия в „Wired Network”.

    Но може би най-обезпокоителни са заплахите за здравето. Центърът за здравен контрол и превенция на САЩ констатира че колкото повече е наднорменото тегло на индивида, толкова повече нараства вероятността той/тя да има проблем със здравето. Австралийският диетолог Джон Тикел (John Tickell) твърди че диабет ІІ, болест асоциирана със затлъстяването, е най-бързо разпространяващата се болест в света. Други, свързани със затлъстяване болести са: хипертония, коронарна болест на сърцето, инсулти, рак.

Истинският глад отвътре

    Безспорно, някои хора са с наднормено тегло, поради наследствени, генетични фактори. Но това се отнася само за 20% от затлъстелите, според диетолога Джон Тикел. Останалите 80% са затлъстели или с наднормено тегло просто защото преяждат - тенденция, която драматично нараства през последните 20 години.

    Защо ли? Тикел предполага, че „Това се определя от отношението ни към света; всичко е в човешкия мозък.” Съзнанието определя дали човекът ще бъде дебел или елегантен и дали ще се храни здравословно или не.

    Авторитетният медицински интернет-портал EMedicine Health, лансираха сходно мнение, заявявайки че някои от причините за преяждането са: „Депресия, чувство за безнадеждност, гняв, скука и много други причини които нямат пряка връзка с глада.” С други думи, „Чувствата на хората оказват влияние върху техните навици на хранене, тласкащи ги да преяждат.”

    Кабала стеснява кръга от догадки и предположения за евентуални причини, като се вглежда по-надълбоко - чувството за вътрешна празнота е онова което ни тласка да се тъпчем. Чувството за вътрешна празнота, надигнало се защото ние не сме в състояние да удовлетворим и изпълним егоизма си. Ние сме принудени да компенсираме, вътрешната си нищожност, липсата на напълнения по някакъв начин - единият възможен е чрез храната.

    Иначе казано, затлъстяването е епидемия, върлуваща по целия свят, и това е просто пореден симптом за празнотата, усетена от съвременния човек.

Напълнение - а не компенсиране

    Надигането на човешкия егоизъм кара много от нас днес да се чувстват неудовлетворени, независимо какво правим. Ние постоянно „искаме нещо”, и без значение колко придобиваме и получаваме, ние пак се чувстваме празни отвътре. Тази константна празнота ни кара да търсим компенсация, и за някои от нас, тази компенсация се изразява в константно ядене.

    Ала без значение колко храна консумираме, нашата вътрешна празнота остава незапълнена, и кабала обяснява проблема простичко, това към което се стремим всъщност не е от физическо естество. Без да го съзнаваме, духовно желание се развива измежду всички хора по света, и през 21 век, това желание е по-силно (и по-гладно) отколкото всякога преди, изискващо да бъде напълнено. Това напълнение може да бъде единствено духовно, или ако желаете така да го наречем „духовна храна”.

    Затова мъдростта на кабала не предписва на човек да започне диета. Вместо това, трябва да се третира корена на проблема, кабала ни показва как да се напълни това духовно желание - нашата най-дълбока и най-съкровена празнота. Щом най сетне започнем да работим с реалната липса, мисли като, „аз искам нещо… но не знам какво точно - може би такава бира каквато са им сипали на Иван и Наско”, просто ще изчезнат. В резултат от досега с духовното, човекът започва да мисли на съвсем различно ниво. Той/тя започват да възприемат света като нестихващо приключение, и всеки миг от живота, ние се чувстваме енергични и изпълнени отвътре.

    Днешните препускащи показатели на затлъстяване и наднормено тегло са знак за човешкото искане за напълнение, което те не получават - духовно напълнение. Щом осъзнаем това, и се научим как да изпълваме себе си, ние вече няма да се нуждаем от нещо „повече” от отвън.
Категория: Технологии
Прочетен: 2010 Коментари: 5 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: strianakiev
Категория: Технологии
Прочетен: 1007942
Постинги: 388
Коментари: 403
Гласове: 6736
Календар
«  Юни, 2008  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30