Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2012 00:30 - И звуците лекуват!?
Автор: strianakiev Категория: Технологии   
Прочетен: 2148 Коментари: 0 Гласове:
2



Правилно подбрана, музиката може да има осезаем ефект, твърди психотерапевт.


Думата “звук” има две значения: първото – звукът като физическо явление, а второто – като усещане. Музиката, погледната с очите на физик, представлява хармонични (т.е. имащи определена честота) вибрации на въздуха. Човешкото тяло също има своите вибрации и някои специалисти смятат, че клетките на организма по различен начин откликват на различните звуци.
Много звуци, които човешкият слух възприема (например грохот, скърцане, шумолене) не са музика, защото те не са хармонични. Някои психотерапевти използват при лечение на своите пациенти шума от дъжда, прибоя, бурята или пеенето на птиците в качеството на отпускащи ефекти.
Лечението с музика има своята отдавнашна история. Още в Стария завет е споменато, че цар Давид е излекуван от болест с помощта на арфа. Хипократ също активно е използвал музикалната терапия, а през 1729 г. Ричард Браун пише известния в медицината труд Medicina Musica и от този момент в научните кръгове на този алтернативен метод за въздействие върху здравето започва да се отделя все по-голямо внимание.
Психотерапевтът Корин Елайн в книгата си “Изцеление и възстановяване с помощта на светлината” дава своеобразен списък от “музикални рецепти”:
 Хората, страдащи от паралич и заболявания на ставите, могат да слушат: маршовете на Сузе, Увертюра към “Вилхелм Тел” на Росини, “Унгарските танци” на Брамс.
 Болните от туберкулоза - валсовете на Щраус, “Серенада” и “Аве Мария”на Шуберт.
 Страдащите от безсъние и болка - “Пролетна песен” на Менделсон, прелюдиите и “На крилете на любовта” на Шопен, Петата симфония и “Героичната симфония” на Бетовен.
 Хората със заболявания на нервната система - песните на Стивън Фостър, испанско танго, валсовете на Щраус, ритмични фолклорни песни.
Психолозите съветват всеки да направи своя избор в зависимост от музикалните си предпочитания, но не трябва да се забравя, че:
 Спокойната музика спомага за ритмичното организиране на живота, привежда в ред мислите и чувствата и премахва.стреса.
 Ритмичната и енергична музика повишава съдържанието на адреналин в кръвта и подтиква към активни действия.
Специалистите смятат, че най-добре е музиката да се слуша “по двойки”, тъй като тя засилва сближаването. Те също така препоръчват дори на зряла възраст човек да се научи да свири на някакъв музикален инструмент, защото “не е истина, че музиката може да се разбере и почувства само от тези, които са учили в музикално училище. Напротив, човек с възрастта е много по-способен осъзнато да оцени нейната красота и дълбочина”, казва в книгата си Корин Елайн.
Известни са случаи, когато хора, страдащи от артрит, са успели да се излекуват, като са се учели да свирят на пиано. Но на тези, които нямат желание или време да се заловят с някакъв музикален инструмент, лекарите препоръчват да “съчиняват” музика – дори не е важно ако човек не знае нотите.
Пеенето способства за укрепването на организма, а четенето на стихове на глас – за премахване на настинката и дефектите в речта, твърди още Елайн: “Не се страхувайте да експериментирате, просто изберете подходящото време и место, за да не пречите на околните. За вашето музикално творчество са подходящи не само музикалните инструменти, но и различните чаши, тенджери и други кухненски съдове”.




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: strianakiev
Категория: Технологии
Прочетен: 1007902
Постинги: 388
Коментари: 403
Гласове: 6736
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930