Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2012 11:24 - Божествената частица....
Автор: strianakiev Категория: Технологии   
Прочетен: 3038 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 19.07.2012 13:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Хиггс бозонът или божествената частица съществува. Така поне твърдят учените от ЦЕРН, които с голяма доза увереност смятат, че най-после са я открили. Днес в Женева бяха представени резултатите от двата детектора на адронния колайдер, които недвусмислено показват наличието на нова частица. 
Вероятността това да е предреченият преди 46 години Хиггс бозон е изключително голяма. В откритието има и сериозна доза българско участие - наши учени от години участват в изграждането на детектора и анализа на данните. Тя се оказа точно там, където предполагаха. Но им трябваше време да анализират всички данни. Възпроизведоха стотици милиони протонни сблъсъци, миниатюрни модели на големия взрив. И въпреки това са много предпазливи.

Пейчо Петков - ядрен физик:
- Първо - трябва да видим дали е Хиггс от стандартния модел или е от някоя друга теория.

Румяна Хаджийска - ядрен физик:
- Лично за мен е - прилича си на Хиггс бозон. Това е вероятността, която в момента я показаха, че 99 запетайка и много деветки след тази запетайка.

Всъщност учените днес показаха двойно проверени данни. Енергиите при разпада на Хиггс бозона засечени от детектора Атлас и същите стойности регистрирани от другия детектор СМS. Двата детектора са абсолютно еднакви. Но не и за нас, защото  СМS е изграден с усилията и на  български учени. Което обяснява голямото вълнение днес във физическия факултет. 

Борис Павлов, ядрен физик:
- Защото съм участвал дълги години при изграждането на детектора, при набирането и анализа на данни.

А данните показват, че Хиггс бозонът живее кратко, разпада се на два фотона и със сигурност е 133 пъти по-тежък от протона.

Доц. д-р Леандър Литов - ръководител на българската група в ЦЕРН:
-  Оттук ние можем точно да изчислим всички свойства на тази частица, колко активно се ражда, как се разпада, колко и как живее.

Фамозният бозон би трябвало да обясни масата на всички останали частици. Или поне според хипотезата  на Питър Хиггс, който е предсказал съществуването му и то преди 46 години. Триумфът в ЦЕРН днес беше до голяма степен негов.

Питър Хиггс:
- Не очаквах, че ще доживея да видя това. И наистина съм изумен, че една идея, когато въобще нямахме представа къде, какво да търсим, е достатъчна за научно откритие днес.

Хиггс бозонът е последното доказателство в стандартния модел за устройството на материята.

Венелин Кожухаров, ядрен физик:
- С този Хиггс реално закриваме онези 4% от съдържимото на Вселената, която ние знаем. Но остават 96%, които ние още не знаем.

Така че сега учените започват да градят нови хипотези - за черната материя и антиматерията, за гравитацията и други измерения. Но разчитат адронният колайдер да им поднесе още изненади.

Доц. д-р Леандър Литов:
- Това, което е една от основните цели на експериментите в ЦЕРН, е физика извън стандартния модел. т.е. указания за нови явления, нови частици, които не се описват в рамките на стандартния модел.



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gmihov - Въпрос?
20.07.2012 11:29
Въпрос:
Безпорно откриването на една нова частича от същността на Вечността – Бог, Природа е значимо научно достижение, което без разход на значими капитали и значим обем на интелектуален труд не може да стане.
Може ли с нещо по просто, без пари, на базата на прости и понятни експериментални резултати, направено не от специалист, а от любител да бъде по значимо от новооткритата „божествена” частица?
Кратък отговор:
Може. На това ни учи историята на обективното чоовешко познание в която ярък пример е откриването на закона за съхраннение на енергията от едн обикновен лекар – Р.Майер
Показва го и моето откритие от 1960г. НАЛИЧИЕ НА УСЛОВИЯ, ПРИ КОИТО ГРАВИТАЦИОННОТО ПОЛЕ НЕ Е КОНСЕРВАТИВНО за което в продължение на повече от половин век учени и лаици, с обсебено от заблудата съзнание, че гравитационното поле е консервативно не могат да видят и проумеят, както лидерите на църквата от времето на Коперник и Галилей не са биле в състояние , в блатотото на заблудата¸че земята е неподвижна да видят и проумеят , че земята се движи в пространството и се върти около оста си.
Колкото и голяма да е значимостта на откриттата „божествена” частица тя не може да бъде по голяма за обективното човешко познание от откритието „НАЛИЧИЕ НА УСЛОВИЯ, ПРИ КОИТО ГРАВИТАЦИОННОТО ПОЛЕ НЕ Е КОНСЕРАВАТИВНО”, което отвора пред обективното човешко познание по широки врати от колкото всичики до сега открития и изобретения в сферата на атомната енергетика от Бекерел, сем.Кйри и до есга. Това за сега от учен и лаик не се вижда и проумява, но ще дойде време не само учените ще го разберат, но и лаиците, кагато ведят и поумеят, че една бйдеща ДГЕЦ-ла може да бъде далеч по мощна от 10 и сто съвремени големи AЕЦ-ли.
цитирай
2. strianakiev - Същността на Бог?
22.07.2012 08:37
Нима смятате, че човека може да "разкрие" същността на Бог? В момента, когато Вие декларирате, че "знаете" че Бог е структура и вече сте "изучили" част от нея, пред Вас ще възикнат хиляди въпроси на които няма да можете да отговорите. Помислете върху тези аргументи.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: strianakiev
Категория: Технологии
Прочетен: 1006946
Постинги: 388
Коментари: 403
Гласове: 6736
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031