Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2012 13:13 - Западни учени проучиха останките на Йоан Кръстител от о-в Св. Иван
Автор: strianakiev Категория: Технологии   
Прочетен: 2106 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Учени откриха нови доказателства, че останките, намерени в древен реликварий в манастир от 5-и век на о-в Свети Иван в България, принадлежат на Йоан Кръстител, съобщиха в. "Дейли мейл" и "Дейли телеграф", цитирани от БТА.
 Останките - малки парченца от череп, кости от челюст и от ръка и един зъб, бяха открити в олтар в руините на древен манастир на малък остров в Черно море. Преди две години находката беше посрещната скептично, но оксфордски археолози се заеха да й направят въглеродно датиране.

Светинята бе открита от екип археолози с ръководител проф. д-р Казимир Попконстантинов.

 Екипът от Оксфорд обяви, че има научни доказателства в подкрепа на невероятното твърдение. Резултатите ще бъдат представени в документален филм, който ще бъде излъчен по телевизия "Нешънъл джиографик" в неделя.

 Оксфордските учени датираха костта от пръст от дясната ръка към първи век, когато се твърди, че е живял Йоан преди Ирод да нареди да го обезглавят.
 Учени от университета на Копенхаген анализираха ДНК от костите и установиха, че те са принадлежали на един човек, вероятно мъж от семейство, живяло в земите на днешния Близък изток. Там би трябвало да е живял и Йоан. Макар и тези резултати да не дават категорични доказателства, те и не отхвърлят теорията, защитавана от българските археолози, открили останките под древна църква на острова.

 Много места по света претендират, че притежават реликви от светеца. Сред тях е Голямата джамия в Дамаск, където вярват, че съхраняват главата му. В Турция, Гърция, Италия и Египет също твърдят, че имат мощи на Йоан Кръстител. Претенции, че притежават дясната ръка, с която се твърди, че светецът е покръстил Исус в река Йордан, имат няколко места, сред които е и православен сръбски манастир в Черна гора.

 "Бяхме изненадани, когато въглеродното датиране посочи тази много ранна епоха", каза ръководителят на изследването проф. Том Хайам от Оксфорд. - "Очаквахме костите да са по-нови, евентуално от трети или четвърти век. Резултатите за метакарпалната кост съответстват на човек, живял в началото на първи век. Дали този човек е бил Йоан Кръстител, е въпрос, на който ние не можем да дадем категоричен отговор и вероятно никога няма да успеем", добави той.

 "Разбира се, това не доказва, че това са останки от Йоан Кръстител, но и не отхвърля тази теория", каза пък д-р Ханес Шрьодер от университета на Копенхаген.

 Българските археолози намериха близо до саркофага малка кутия, изработена от пясъчник. На нея има надпис на древногръцки, който съдържа името на Йоан Кръстител и датата, на която християните отбелязват раждането му - 24 юни.

 Друг оксфордски учен Кристофър Рамзи изследва исторически документи и установи, че манастирът на о-в Свети Иван, може да е получил част от реликвите от Йоан Кръстител през пети век или в началото на шести век.




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivesa - Няма лошо в това,че и западни учени са ...
17.06.2012 21:46
проучили останките,така българските учени ще се чувстват подкрепени и ще отпаднат много съмнения.Поздрави!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: strianakiev
Категория: Технологии
Прочетен: 1006942
Постинги: 388
Коментари: 403
Гласове: 6736
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031