Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Защо съм се родил? Ще се върна ли отново тук? Има ли смисъл моето съществуване?
Автор: strianakiev Категория: Технологии
Прочетен: 1006967 Постинги: 388 Коментари: 403
Постинги в блога от Юли, 2012 г.
 Американският учен Кен Хейуорс възнамерява да умре заради научен експеримент - безсмъртието на човешкото съзнание в телата на роботи. Над тази идея 41-годишният сътрудник на Харвардския университет работи вече над 10 години, съобщи РИА "Росбалт", като се позова на Infuture.
Хейуорс е на мнение, че на този етап от развитието на науката клетките на мозъка му могат да бъдат съхранени, за да бъдат оживени от представители на бъдещите поколения и да бъдат превърнати в мозък на робот, предаде БТА. 

Хейуорс казва: "Човешката раса се движи по посока на телепортиране на разума. Ние ще се опитаме да съхраним мозъка, след това да го разделим на части и да го използваме в тела на роботи. Това ще бъде идеалният компютър, създаден на основата на човешкия мозък." 

За да извърши революцията в науката, ученият няма да използва опитни зайчета. Той иска да участва лично в експеримента със собствения си мозък. Хейуорс не съжалява, че при неуспех ще загуби завинаги живота си. "Това е много по-добре, отколкото да станеш прекалено стар или болен" - казва ученият. 

Преди да осъществи експеримента си, Кен Хейуорс ще организира прощално парти с приятели и членове на семейството си, макар не всички да подкрепят безумната му идея. 

Привърженици на кибер безсмъртието има и в Русия. Неотдавна руски предприемач предложи подобно нещо на на милиардери с проекта "Аватар", който разработва технология за трансплантиране на мозък в роботизирано тяло, припомня в. "Дейли мейл". 
Категория: Технологии
Прочетен: 3040 Коментари: 3 Гласове: 3
22.07.2012 08:19 - Може би....
 Човечеството може да се срещне с извънземни обитатели в рамките на това столетие, смятат някои участници в международната среща Euroscience Open Forum, която се провежда в Дъблин.
Това гръмко изявление направи британският астрофизик Джозелин Бел Бернел, съобщи The Daily Mail, цитиран от КРОСС. 

“Мисля, че ще открием признаци на разумен живот на други планети в рамките на следващото столетие. Но готови ли сме за тази среща? Замисляли ли сме се какво ще правим с тях? Може би ще ги изпратим в зоологическата градина, или ще ги опитаме на вкус“, заяви Барнел. 

Според думите й, за срещата трябва да се готвят правителствата на всички държави по света, а не само холивудските режисьори. 
Според британският астрофизик, живот може да се открие на каменна планета с атмосфера, в която има озон и въглероден диоксид. Но откриването на разумен живот не означава непременно осъществяване на контакт. 

"Нищо не може да се движи по-бързо от светлината, ето защо ниеимаме запас от време 50 или 100 години“, заяви Бернел.
Категория: Технологии
Прочетен: 4983 Коментари: 0 Гласове: 2
 Хиггс бозонът или божествената частица съществува. Така поне твърдят учените от ЦЕРН, които с голяма доза увереност смятат, че най-после са я открили. Днес в Женева бяха представени резултатите от двата детектора на адронния колайдер, които недвусмислено показват наличието на нова частица. 
Вероятността това да е предреченият преди 46 години Хиггс бозон е изключително голяма. В откритието има и сериозна доза българско участие - наши учени от години участват в изграждането на детектора и анализа на данните. Тя се оказа точно там, където предполагаха. Но им трябваше време да анализират всички данни. Възпроизведоха стотици милиони протонни сблъсъци, миниатюрни модели на големия взрив. И въпреки това са много предпазливи.

Пейчо Петков - ядрен физик:
- Първо - трябва да видим дали е Хиггс от стандартния модел или е от някоя друга теория.

Румяна Хаджийска - ядрен физик:
- Лично за мен е - прилича си на Хиггс бозон. Това е вероятността, която в момента я показаха, че 99 запетайка и много деветки след тази запетайка.

Всъщност учените днес показаха двойно проверени данни. Енергиите при разпада на Хиггс бозона засечени от детектора Атлас и същите стойности регистрирани от другия детектор СМS. Двата детектора са абсолютно еднакви. Но не и за нас, защото  СМS е изграден с усилията и на  български учени. Което обяснява голямото вълнение днес във физическия факултет. 

Борис Павлов, ядрен физик:
- Защото съм участвал дълги години при изграждането на детектора, при набирането и анализа на данни.

А данните показват, че Хиггс бозонът живее кратко, разпада се на два фотона и със сигурност е 133 пъти по-тежък от протона.

Доц. д-р Леандър Литов - ръководител на българската група в ЦЕРН:
-  Оттук ние можем точно да изчислим всички свойства на тази частица, колко активно се ражда, как се разпада, колко и как живее.

Фамозният бозон би трябвало да обясни масата на всички останали частици. Или поне според хипотезата  на Питър Хиггс, който е предсказал съществуването му и то преди 46 години. Триумфът в ЦЕРН днес беше до голяма степен негов.

Питър Хиггс:
- Не очаквах, че ще доживея да видя това. И наистина съм изумен, че една идея, когато въобще нямахме представа къде, какво да търсим, е достатъчна за научно откритие днес.

Хиггс бозонът е последното доказателство в стандартния модел за устройството на материята.

Венелин Кожухаров, ядрен физик:
- С този Хиггс реално закриваме онези 4% от съдържимото на Вселената, която ние знаем. Но остават 96%, които ние още не знаем.

Така че сега учените започват да градят нови хипотези - за черната материя и антиматерията, за гравитацията и други измерения. Но разчитат адронният колайдер да им поднесе още изненади.

Доц. д-р Леандър Литов:
- Това, което е една от основните цели на експериментите в ЦЕРН, е физика извън стандартния модел. т.е. указания за нови явления, нови частици, които не се описват в рамките на стандартния модел.
Категория: Технологии
Прочетен: 3039 Коментари: 2 Гласове: 10
Последна промяна: 19.07.2012 13:47
07.07.2012 21:31 - Важно!!!!!
 Стотици хиляди компютри на 9 юли ще бъдат лишени от достъп до интернет. По-точно, ФБР ще изключи временните DNS-сървъри, чрез които по целия свят се обслужват около 350 хиляди компютъра, заразени с опасния ботнет DNSChanger, предаде Телеграф, цитиран от TechNews. Компютрите със зловреден код са били включени към интернет чрез мрежа от сървъри на естонски киберпрестъпници, които могат да пренасочват РС-тата към произволни сайтове. След като разпространителите на DNSChanger бяха задържани, ФБР временно осигури свои DNS сървъри, които да обслужват заразените компютри.

Отключването на временните DNS сървъри беше планирано за пролетта, но по-късно последваха отлагания чак до 9 юли. Ако дотогава притежателите на заразени компютри не се избавят от DNSChanger, в понеделник те няма да могат да влязат в интернет.
Категория: Технологии
Прочетен: 7386 Коментари: 5 Гласове: 8
07.07.2012 21:27 - Сечи, сечи!
 Наближава Коледа. Студент от технически ВУЗ решил, че би било добре да има в квартирата си елхичка. Сложил под якето си малка брадвичка и отишъл в близкият парк. Не след дълго търсене видял прекрасна елхичка. Огледал се и тъкмо да замахне и я отсече, тя му проговорила с човешки глас:
- Моля те, недей да ме сечеш и аз ще ти изпълня три желания.
Студентът не мислил дълго и казал първото си желание:
- Направи така, че хазайката ми да не ми иска повече наем.
- Готово- казала елхичката- хазайката повече няма да ти иска наем.
- Второ, да нямам повече проблеми с изпитите-казал студентът.
- Готово-казала елхичката-изпитите ти вече са взети.
- Трето, да си хвана едно готино гадже от нашият ВУЗ.
Замислила се елхичката и тъжно въздъхнала и казала:
- Сечи, сечи!
Категория: Технологии
Прочетен: 5986 Коментари: 0 Гласове: 1
Евреин, ветеран от Първата световна война, бил пощаден от нацистко преследване благодарение на писмо, в което се твърдяло, че такава е волята на Адолф Хитлер, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на германски еврейски вестник. Нацисткият лидер, който заповяда геноцида на всички евреи от Европа, наредил да бъде оставен намира съдията Ернст Хес, тъй като двамата служели в една и съща част по време на Първата световна война и Хес бил за кратко негов командващ офицер, съобщи историчката Зузане Маус, която открила писмото. То е подписано от старши член на щурмовите отряди СС и е с дата 19 август 1940 г. "Това откритие е голям късмет", казала Маус по телефона за АП, съобщи БТА.

"Винаги е имало слухове, но за първи път е налице писмено свидетелство за застъпничество от Хитлер." Писмото е намерено в официални архиви с досиета на еврейски съдии и адвокати, водени от Гестапо. Маус каза, че автентичността на писмото се потвърждава от други свидетелства, включително от документ, притежание на оцелялата дъщеря на Хес Урсула.

В статия, публикувана тази седмица в берлинското списание "Еврейски глас от Германия", Маус пише, че Хес в крайна сметка изгубил специалната си протекция и работил в лагер за принудителен труд от 1943 г. до края на войната. След войната той се отказал от съдебната система и предпочел да работи в железниците. Починал е през 1983 г.

Д
руги членове на семейство Хес не преживяват Холокоста. Неговата сестра Берта е убита в концлагера Аушвиц. Агенция Асошиейтед прес не е успяла да се свърже за коментар със служители в държавния архив в Северен Рейн-Вестфалия, където е открито писмото.

Историкът Томас Вебер от университета на Абърдийн в Шотландия, който изследва нацистката епоха, потвърди, че Хес и Хитлер са служили в една и съща част и са били ранени при битката при река Сома във Франция. Той обаче предупреди да не се прибързва със заключенията, тъй като заповедта може да не е дошла лично от Хитлер, а от някой, който е смятал, че такава е волята на нацисткия лидер. Вебер предполага, че писмото е от помощника на Хитлер Фриц Вайдеман, който е правил същото по отношение на други войници от еврейски произход.

"Но не изключвам Хитлер да се е намесил в защита на Хес, защото е известно, че той е бил много близък от ветераните от неговия полк", допълни историкът.

Издателят на вестника Рафаел Зелигман коментира, че дори истината да е такава, Хитлер си остава виновник за Холокоста и историята не може да бъде пренаписвана само заради един случай, посочва АП.                                   
Категория: Технологии
Прочетен: 1737 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: strianakiev
Категория: Технологии
Прочетен: 1006967
Постинги: 388
Коментари: 403
Гласове: 6736
Календар
«  Юли, 2012  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031