Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Защо съм се родил? Ще се върна ли отново тук? Има ли смисъл моето съществуване?
Автор: strianakiev Категория: Технологии
Прочетен: 1006959 Постинги: 388 Коментари: 403
Постинги в блога от Декември, 2007 г.
    Насилието между младежите става норма. То се изповядва от децата, които живеят днес и са живели вчера. Защо? Включете телевизора, и минете набързо по каналите и всичко ще Ви стане ясно. Те правят само „copy - paste", подражават на своя пореден герой.
    Не е важно дали той е положителен или отрицателен, важно е да герой. 18 - годишния момък завършва училище. Скоро ще замине да отбива военната си служба в бойните части. Но сега е все още юни месец и е безгрижно време. Но когато наближи август това „щастие" се превръща в трагедия.
    Всички, както е прието: спорят за девойките и започват масово изясняване на отношенията и випускника оставя след себе си бездиханен своя връстник, който не е свързан със сърдечните му дела и е попаднал в тази бъркотия съвсем случайно.
    Ето така: изучи се и се поразходи.... За пълнота на картината, прокуратурата не намира за нужно да повдигне обвинение за преднамерено убийство. Сценария е банален: минават няколко години и той отново се оказва на свобода. Поседял - и пак се поразходил..
    Насилието се излива от екраните. Най-различни предавания, от мулти филмите до съобщенията по новините не се стесняват да Ви заливат с откровено шокиращи сцени. Резултата е на лице: тези сцени престават да ни шокират и се превръщат в неотменна част от реалността ни.
    Човекът се учи от примера, той така е създаден. Даже, ако лишим детето от Интернета и телевизията, това няма да му попречи да приема нравите на връстниците си сред които процъфтява словесното, физическото и сексуалното насилие.
    По данни от миналата година Министерството на просветата повече от 5% от децата носят в училище оръжие, дори огнестрелно. Учителите вече не са авторитети в очите на младежите.
    Всеки 5-ти учител се безпокои за своята безопасност, всеки 5-ти ученик е нападал учител. Истина е че най често все пак се бият другарите по нещастие т.е. връстниците. Дружбата и взаимопомощта е останала в миналото или се е видоизменила до неузнаваемост.
    Да се прочете това и да се бездейства е напълно безсмислено. Разбира се да се спре този гърмящ експрес внезапно е невъзможно, но може да бъде отклонен да върви по правилния път. Та нали там са нашите деца.
    Условията за развитие Психолозите си имат своя вечен спор: обществото или наследствеността? На какво е продукт човека? Зигмунд Фройд, родоначалника на психоанализа, първи разделя нашето подсъзнание на вътрешни и външни съставки.
    Той взима под внимание двата фактора: и обкръжението и наследствеността, но отдава своето предпочитание на унаследените свойства. От друга страна Беррес Фредерик Скиннер основоположник на бихевиоризма (наука за поведението) твърди, че основното е въздействието на средата.
    Той смята, че обществото е единствения фактор, който определя нашето поведение: „ Дайте ми дете и аз ще направя от него това, което искате". Не е важно, какъв си се родил - създавайки съответни условия, от теб може да излезе и адвокат и крадец.         Алфред Адлер основател на школата за индивидуалната психология, също твърди, че човека е преди всичко е обществено създание нуждаещо се от обкръжение за да може да се развива. В наше време влиянието на средата и наследствеността се изследват на равни начала.
    Последните данни говорят, че тези фактори взаимно си влияят. Насилието сред младежите много силно е обусловено от семейството, мястото на живот, икономическото положение, средствата за масова информация, възпитанието - казано накратко от спецификата на обкръжението.
    От тези късчета на мозайката се създава начин на мислене, който позволява насилието да се превърне в навик. И обратното, предположението, че кризата е породена от вродени пороци си остава необоснована.
    Науката кабала винаги е разглеждала обществото, като решаващ фактор за развитието на човека. Днес не се подлага на съмнение актуалността на този подход. Немския физиолог и психолог Вилхем Вундт отделя психологията от философията и е превръща в емпирична наука.
    Той е разработил експериментална психология и тя се поддържа от кабала. „Аз седя, обличам се, говоря, ям - пише великия кабалист на нашето време Баал Сулам в статията си „Свободата на волята". - Всичко това става не защото аз искам така да седя, така да се обличам, така да говоря или така да се храня, а защото другите искат аз така да седя, да се обличам, да говоря и да ям по този начин.
    Всичко това става в съответствие с желанието и вкусовете на обществото, а не по мое собствено желание. Още повече, всичко това аз го правя, като правило въпреки собственото си желание. Та нали на мен би ми било по-удобно да се държа по-просто без да се обременявам с нищо.
    Обаче, когато аз правя каквото и да е движение аз съм скован от железните вериги на възгледите и нравите на другите хора, които изграждат обществото." Без да се отрича наличието на „генетичния багаж", Баал Сулам подчертава факта, че появилия се на света човек веднага попада под тоталното влияние на средата.
    Снимката от екрана Обкръжението - това е единственият фактор, който въздейства на бебето, а в наше време основния компонент на околната среда стават масмедиите и каналите за комуникационните свръзки. Нека да бъдем логични: именно медиите от всякакъв вид предизвикват насилието в детската среда. Не знаейки как да се държи в конкретната ситуация, бебето неосъзнато извличат от паметта си готови шаблони видени на един от екраните и реагират по съответния начин.
    Младия човек, с който ние започнахме тази статия след побоя изгаря дрехите си хвърля окървавения нож и заедно с приятелите си се отбива в близкото заведение, за да съгласува в непринудена обстановка версиите за случилото се. Как му е дошло това в главата? Много просто - ние също сме виждали този филм, но сме забравили заглавието му.
    Ден след ден човечеството става все по егоцентрично. В резултат на това хората се премахват един друг и предишните норми на социално общежитие се разтварят в смес от непримирими желания. Човекът се съсредочава върху удовлетворяване на собствените си потребности и безжалостно отстранява всяко препятствие, което му се изправя на пътя.
    Във всичко това журналистите и кинематографите играят много печална роля. Те ни показват, като че ли нарочно всички ужасяващи подробности за да не живеем така. Техните описания са толкова изразителни, че ние поразени забравяме да попитаме: „ А как тогава трябва да живеем?"
    Ето така постъпват масмедиите седейки зад кулисите и изкривявайки бъдещото поколение. Те възпитават младежите в духа на потреблението, те ги учат да взимат желаното от тях на всяка цена и нищо да не дават без бой. Здрав егоизъм? Разкажете това на родителите на децата, които са станали негова жертва. Под самодоволната маска се крие болка задействан до смърт.
    Да вземем бъдещето в свои ръце Неотдавна проведено запитване, показва, че през последните години 60 % от младите хора са ставали свидетели на насилия. Казано по друг начин обществото поставя децата в безизходно положение и буквално ги принуждава да усвояват „вълчите закони". Ако детето от невръстните си години гледа около себе си отрицателни примери, то си прави изводи, че това, което наблюдава е нормално.
    Тогава на него не могат да му помогнат мъдрите думи на възпитателите, защото те не са подкрепени с нищо. Днес е необходимо е да предоставим на децата си алтернатива и то такава, която за винаги да ликвидира мита за ползата от егоизма.
    Тук теоретичните обяснения са безсилни - ние сме длъжни да даваме реални примери, които показват, че принципите на взаимното отдаване са жизнеспособни и ефективни. „Цялата трудност се свежда до това, че трябва да сменим егоистичната си природа с алтруистична, но как когато те се отричат една с друга.
    Ако създадем такава програма то тя на пръв поглед ще изглежда фантастична, но когато се ориентираме ние ще разберем, че противоречието между егоизма и алтруизма е само психологическо"- пише в статията си „ Мира в света" Баал Сулам.
    В здравото общество човека се отнася към другите, така както към себе си - с любов и уважение. „Къде може да се види това?" - ще попитате Вие. В отговор на Вашето питане ще Ви приведа един малък пример. Тежко болен категорично отказва лечение под предлог, че вече не му е толкова зле. Когато са изчерпани всички методи за убеждения, лекаря му задава един много прост въпрос: - Искаш ли да живееш?
Категория: Технологии
Прочетен: 1159 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 18.01.2008 18:40
И бързам да го споделя с Вас...дали ще познаете от кой е откраднато... Аз просто поздрава си искам да отправя - приятели добри, добре сте ми дошли! Благодаря Ви ,че споделихте дните си с мен през 2007 година..
Категория: Технологии
Прочетен: 2349 Коментари: 4 Гласове: 0
    В състава на американския институт на инженерите от минната, металургическата и нефтената промишленост се числят над 90000 специалисти от десетки страни.
    Наскоро международното жури на института публикува списък на изобретенията, които поразиха света. Първо място беше единодушно присъдено на периодическата таблица на елементите на Менделеев.
    А пък слушателите на радиостанцията Би-Би-Си, без да се впечатляват от основите на научно-техническия прогрес, отдадоха своите симпатии на... велосипеда. Приятелят на човека с две колела изпревари с огромна разлика двигателите с вътрешно горене, комуникационните спътници и даже бързия интернет.
    И така, на технологическото пространство, създадено от човечеството през последните два века, всеки гледа „от своята камбанна кула". Но ние всички живеем сред елементите на това пространство и се явяваме негови заклети потребители.
    А какво пък да говорим за духовното пространство, където почти „не е стъпвал човешки крак". Смътни догадки и фантазии са засенчили истината, а пък истинските учени, кабалистите, изследващи духовната сфера чрез научни методи, ни обясняват, че за начало трябва да се снабдим с особен вид прибор, който ще ни позволи да правим точни наблюдения.
    Духовното пространство не само е качествено различно - то е Висше. Затова, за да встъпим в него, трябва да се издигнем над себе си. В края на дълъг процес на развитие, в човека възниква стремеж към такъв духовен възход. Именно този стремеж се явява зачатъка на душата - прибор за изучаване на Висшите нива на реалността.
    Човек усеща проявата на душата като ново желание, като пустота, която няма как да запълни. От този момент започва търсене, което обезателно трябва в края на краищата да го доведе до кабала. Така стигат до кабала всички хора по света, защото кабала е единствената методика за усъвършенстване на душата. „Гардеробен въпрос"
    По пътя нагоре човек все повече се отъждествява с душата си и все по-малко с тялото си. Духовното издигане - това е постепенното коригиране на себе си в съответствие с Висшите закони и познание на механизма на управление на света, който е създаден именно за да ни доведе до вечно наслаждение.
    В този завладяващ целия човек процес, на тялото се отделя внимание само като средство за духовно възвишение. Малкото наслаждение изобщо не се усеща в сравнение с огромното, то просто се потушава. Затова, макар и че кабалиста се намира до нас, неговия истински живот протича в Висшия свят.
    В такъв случай, той възприема смъртта на тялото си като смяна на „риза". Висшия свят, в който той вече живее, остава с него и след смъртта на земната му обвивка. Духовното пространство не се помрачава от спадовете в материалните състояния, понеже то е неизмеримо по-високо от тях.
    Някога, след като стигнат до най-важните открития в историята, хората в един глас ще поставят на първо място формирането на душата - придобиването на този „прибор", който завинаги измени живота им. А слушателите на Би-Би-Си, може би ще изберат по-прост вариант и ще гласуват за кратката дума „кабала".
Категория: Технологии
Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 26.01.2008 11:59
    След всички изследвания ние открихме, че съществува само едно негаснещо желание, което може да бъде винаги напълнено във вечна и съвършена форма, и никога да не се усещат страдания, беди, опустошеност, болки, удари и болести.
    Това желание е любовта към другите, желанието да се отдава. Този, който иска да бъде щастлив, може да разтвори книгата и да достигне щастието - не случайно, както на борсата, а за цял живот
   Михаел Лайтман Книгата „Кабала - това е много лесно" е опит да се доведе до хората в кратка и ясна форма идеята на учението, което се зародило в града Ур Халдейски на територията на Междуречието през Вавилонския период - преди около четири хиляди години.

 http://www.kabbalah.info/bulg/blog/wp-content/books/kabala_tova_e_mnogo_lesno.pdf
Категория: Технологии
Прочетен: 1506 Коментари: 4 Гласове: 0
Последна промяна: 26.01.2008 12:10
Търсене

За този блог
Автор: strianakiev
Категория: Технологии
Прочетен: 1006959
Постинги: 388
Коментари: 403
Гласове: 6736
Календар
«  Декември, 2007  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31